SRBI OBOŽAVAJU OVU NAMIRNICU, A ONA JE NA CRNOJ LISTI SVIH LEKARA: Smatra se glavnim krivcem za povišeni holesterol
Puter, omiljeni namaz mnogih ljudi širom sveta, bio je godinama na "crnoj listi" lekara i dijetetičara zbog svog sadržaja holesterola.
Međutim, da li je puter zaista toliko štetan po zdravlje kako se decenijama smatralo?
Zdravstvene prednosti putera
Maslac, kao prirodni proizvod, sadrži mnoge korisne sastojke koji su značajni za ljudsko telo. Vitamini A, D, E i K2, kao i buterna kiselina, koja blagotvorno deluje na stanje creva, čine puter izvorom važnih hranljivih materija.
Ovi vitamini podržavaju imuni sistem, regulišu nivo holesterola i glukoze u krvi, jačaju kosti i smanjuju rizik od određenih bolesti.
Puter u ishrani Francuza
Interesantno je da, iako su najveći ljubitelji putera stanovnici Francuske, koji pojedu više od 8 kg putera godišnje po osobi, oni nemaju problem sa zdravljem koji se povezuje sa konzumacijom ovog namaza. Ova činjenica izaziva pitanje kako je moguće da uprkos velikoj konzumaciji putera, Francuzi održavaju dobro zdravlje.
Puter i kardiovaskularne bolesti
Iako se puter smatrao glavnim uzrokom kardiovaskularnih bolesti zbog svog visokog sadržaja holesterola, stručnjaci danas smatraju da je umerena konzumacija putera deo zdrave ishrane. Ipak, lekari i dalje ne preporučuju puter pacijentima koji pate od ateroskleroze, već ih savetuju da ga zamene kvalitetnim margarinima.
Preporuke Svetske zdravstvene organizacije
Prema preporukama SZO, masti treba da čine 15-35 odsto dnevne energetske vrednosti iz obroka, a trebalo bi da budu uglavnom nezasićene masne kiseline, poput omega-3 i omega-6, koje se nalaze u raznim biljnim uljima i ribi. Životinjske masti, kao što je puter, trebalo bi da budu samo dodatak drugim proizvodima.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)