NAJBOLJI ČISTAČ ORGANIZMA OD TOKSINA: Kako da napravite lekoviti med od maslačka?

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

06.05.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako boravite negde u prirodi ovih dana, ne propustite priliku da sakupite maslačak.

NAJBOLJI ČISTAČ ORGANIZMA OD TOKSINA: Kako da napravite lekoviti med od maslačka?

Foto: Shutterstock

Ovaj rasprostranjeni korov ima izuzetno lekovita svojstva zbog kojih je vredan pažnje. Sa obiljem vitamina, minerala i drugih korisnih supstanci, maslačak može biti odličan saveznik u očuvanju zdravlja.

Zdravstvene blagodeti maslačka

Maslačak je bogat pelinom, cinkom, flavonoidima, B vitaminima, sterolima, taninima i kalijumom. Listovi maslačka su posebno bogati vitaminom C i gvožđem, čineći ih izuzetno korisnim za organizam.

Ovi sastojci čine maslačak efikasnim u terapiji, a može se konzumirati u raznim oblicima kao što su čaj, sok, med, sirup ili čak kao sastojak u salati.

Foto: pixabay.com

Maslačak je prepun vitamina i minerala

Kako se pravi med od maslačka?

Za pravljenje domaćeg meda od maslačka potrebno je sakupiti cvetove maslačka, očistiti ih, oprati i ocediti. Zatim se cvetovi prelivaju kuvanom ohlađenom vodom i ostavljaju da odstoje jedan dan. Nakon toga, procedi se smesa i sipa u lonac, dodaju šećer i limunov sok, te se kuva dok se sirup ne zgusne. Gotov med se sipa u tegle i čuva u frižideru gde može trajati do šest meseci.

Sastojci:

200 cvetova maslačka
1,5 litara vode
1,5 kg šećera
sok od dva limuna

Lekovita svojstva maslačkovog meda

Domaći med od maslačka se smatra prirodnim lekom protiv kašlja u slučaju prehlade, umirujući suv i intenzivan kašalj. Takođe, ovaj med je odličan "čistač" organizma od toksina, posebno pluća od nikotina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading