"BOLEST POSTOJI SEDAM GODINA PRE NEGO ŠTO SE UOČI PREGLEDOM": Doktorka o znacima BOLESTI za koju nema leka

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Genetika igra malu ulogu kada je reč o ovoj bolesti.

"BOLEST POSTOJI SEDAM GODINA PRE NEGO ŠTO SE UOČI PREGLEDOM": Doktorka o znacima BOLESTI za koju nema leka

Foto: RTS/printscreen

marina svetel

Parkinsonova bolest je neurodegenerativni poremećaj koji se karakteriše tremorom, usporenim pokretima, krutosti mišića i problemima sa ravnotežom. Profesorka Marina Svetel sa Klinike za neurologiju, Kliničkog centra Srbije istakla je da se ova bolest javlja zbog gubitka nervnih ćelija u delu mozga koji je odgovoran za kontrolu pokreta. U svetu oko šest miliona ljudi živi sa ovom bolešću, a u Srbiji oko 15.000 ljudi. Uoči Svetskog dana Parkinsonove bolesti, profesorka Marina Svetel istakla je značaj istraživanja novih metoda u borbi sa ovom bolešću.

- Kada bismo posmatrali trend povećanja broja pacijenata u svetu, od 90-ih pa do 2016. broj obolelih je dva do dva i po puta veći, a očekuje se da će do 2040. godine u svetu biti 13 miliona obolelih od Parkinsonove bolesti - kaže profesorka.

Foto: youtube/printscreen

Najčešći simptomi Parkinsonove bolesti

U Srbiji ima oko 15.000 obolelih, što je po broju stanovnika u skladu sa svetskim prosekom.

- Najčešće su to pacijenti u šestoj deceniji života, a oko deset odsto pacijenata je mlađe od 50 godina. Treba napomenuti da bolest postoji pet do sedam godina pre nego što je uočimo pregledom - ističe dr Marina Svetel za RTS.

Četiri glavna simptoma su: podrhtavanje u mirovanju, ukočenost i usporenost, a glavni od njih je sporost. Obično se pacijenti posle godinu dana od primećivanja simptoma javljaju lekaru. Nažalost, još se ne zna tačan uzrok bolesti, a genetika igra ulogu u malom procentu, piše "Mondo".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading