PRVI ZNAK BOLESTI KOJA JE ODNELA MADŽGALJA SE JAVLJA ODMAH NAKON JELA: Mnogi otkriju tek kada METASTAZIRA na ostale organe, onda nema pomoći!

Autor: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ

Lifestyle

26.03.2024

13:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Marinko Madžgalj je preminuo pre osam godina, posle kraće borbe s rakom pankreasa.

PRVI ZNAK BOLESTI KOJA JE ODNELA MADŽGALJA SE JAVLJA ODMAH NAKON JELA: Mnogi otkriju tek kada METASTAZIRA na ostale organe, onda nema pomoći!

Foto: ST/Vladimir Lukić, Shutterstock

Legendarni glumac, Marinko Madžgalj je preminio na današnji dan, 26. marta 2016. godine od raka pankreasa. 

Rak pankreasa važi za najopasniji i najpodmukliji jer ga je veoma teško prepoznati. Pacijenti često zanemaruju simptome, dok se ne proširi na druge organe i tako sami znakovi budu očigledniji. 

Republika

Foto: Youtube AmiG Show

Danas je osam godina od kako nas je napustio legendarni glumac

Karcinom pankreasa brzo daje metastaze: prvo invadira sve proširenije zone same gušterače, susedne organe, zatim limfnim putem u peripankreatične limfne čvorove i čvorove hilusa jetre. U krvne sudove se upućuju grupe tumorskih ćelija, stižu u jetru gde stvaraju brojne metastaze.

Simptomi raka pankreasa: 

  • Bol u stomaku
  • Iznenadna pojava dijabetesa, bez objektivnih razloga
  • Pojava krvnih ugrušaka čije je poreklo teško objasniti
  • Žućkasta koža i beonjače, taman urin, svrab
  • Dijareja i teška, masna stolica
  • Neočekivani gubitak težine i promene u ishrani
Republika

Foto: Shutterstock

Rak pankreasa je jedna od najpodmuklijih bolesti

Simptomi raka pankreasa uključuju bol koji se širi od predela stomaka do leđa. Bol može doći i nestati, a može da se pogorša nakon jela. Na ovo morate dobro obratiti pažnju, te dobro "slušati" svoje telo.  

- Tumor koji raste može da pritiska nerve u stomaku, uzrokujući bol koji može da postane jak. Lekovi protiv bolova mogu delimično da pomognu. Tretmani, kao što su zračenje i hemoterapija, mogu da pomognu u usporavanju rasta tumora i donekle ublaže bol - rekli su iz "Mayo" klinike. 

Ukupna stopa preživljavanja od 5 godina od raka pankreasa je, nažalost, samo 11 odsto. Iako je procenat nizak, rano otkrivanje bolesti je ključ.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading