KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU MALIH I OVČIJIH BOGINJA? Ovo je PRVI znak zaraze, a evo zašto su JEDNE duplo opasnije!

Autor: M.O.

Lifestyle

26.02.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Male boginje su i dalje jedan od većih uzroka smrtnosti.

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU MALIH I OVČIJIH BOGINJA? Ovo je PRVI znak zaraze, a evo zašto su JEDNE duplo opasnije!

Foto: Shutterstock

Male boginje, poznate i kao morbili, su virusna infekcija izazvana virusom iz porodice paramiksovirusa, tačnije Morbili virusom (lat. morbilli - "mala bolest"). Ova bolest se prenosi kapljičnim putem i spada među najzaraznije, često predstavljajući vodeći uzrok smrtnosti novorođenčadi u zemljama s visokom incidencijom.

Prenose se pretežno kijanjem i kašljanjem, a prvi simptomi se obično manifestuju na sluzokoži očiju i gornjim delovima respiratornog trakta. Inkubacioni period traje od 10 do 14 dana, pri čemu su osobe najzaraznije četiri dana pre i četiri dana posle pojave osipa na koži.

Republika

Foto: shutterstock

Male boginje su duplo opasnije

Ove boginje mogu izazvati ozbiljne komplikacije poput zapaljenja pluća, srednjeg uha, grkljana, moždanica ili mozga, kao i slepila. Iako nisu glavni uzrok smrtnosti poput drugih infektivnih bolesti poput HIV-a, malarije ili tuberkuloze, i dalje su značajan faktor smrtnosti. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, tokom 2018. godine više od 140.000 ljudi preminulo je od ovih boginja.

Nove bebe su zaštićene pasivnim imunitetom prenetim od majke u prvih šest meseci života, ukoliko je majka preležala morbile. U našem okruženju, ove boginje se često javljaju sezonski, s najviše slučajeva tokom jeseni, zime i ranog proleća, naročito kod dece predškolskog i ranih školskih uzrasta, prenosi "Bebac".

Prevencija ove bolesti je od izuzetne važnosti, a postiže se primenom MMR vakcine. Ona je veoma efikasna i obavezna je za decu nakon prvog rođendana, ali se može primiti i u starijem dobu.

Što se tiče ovčijih boginja, poznatih i kao vodene kozice, one su takođe infektivna bolest prenosiva kontaktom sa zaraženim osobama ili predmetima. Simptomi su slični gripu, a mogu izazvati sekundarne infekcije kao što su upala pluća ili srednjeg uha. Ove boginje se mogu lečiti antibioticima, ali je ključno pružiti odgovarajuću negu kako bi se sprečile komplikacije.

Koja je razlika?

Razlika između malih boginja (morbila) i ovčijih boginja (varičela) je u virusima koji ih izazivaju, kao i u simptomima i mogućim komplikacijama. Morbili su uzrokovani virusom morbila i karakterišu ih visoka temperatura, kašalj, curenje iz nosa i karakterističan osip koji se širi po telu. S druge strane, varicella-zoster virus izaziva ovčije boginje koje karakteriše osip nalik na plihove, često praćen povišenom temperaturom i osećajem malaksalosti.

Važno je napomenuti da obe ove bolesti mogu biti sprečene vakcinacijom, što je ključno za zaštitu pojedinaca i populacije u celini od potencijalno ozbiljnih komplikacija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading