LJUDI SE PREKO LUKA ZARAZILI SALMONELOM: Odmah je povučen iz prodaje, svi se pitaju KAKO je uopšte to moguće!
Federalni zdravstveni zvaničnici istražuju izbijanje salmonele u više država od koje je već obolelo više od 70 ljudi, a više od deset ih je poslato u bolnicu.
Od utorka, 73 osobe u 22 države bile su zaražene sojem salmonele za koji Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) veruju da je možda došao od povučenog luka koji je prerađivao kalifornijski "Gills Onions".
Najmanje je 15 ljudi hospitalizovano, ali nije prijavljen nali nije prijavljen nijedan smrtni slučaj, saopštio je CDC, prenosi "Nypost"
Ipak, veruje se da je broj zaraženih duplo veći od prijavljenog, s obzirom da se određen broj ljudi oporavlja bez testiranja na salmonelu.
Proizvođać pomenutog luka je dobrovoljno povukao svoje proizvode svežeg luka i narezanog na kockice.
Proizvodi, koji su možda bili kontaminirani, bili su isporučeni u šest država - Arizonu, Kaliforniju, Ajdaho, Montanu, Oregon i Vašington - prema izveštaju.
CDC i FDA još uvek prikupljaju podatke kako bi istražili infekcije zajedno sa drugim zvaničnicima javnog zdravlja i regulatornim organima. Međutim, od 19 ljudi koji su već intervjuisani, 14 je da je jelo baš taj luk.
Salmonela se može uništiti temeljnim kuvanjem. Do infekcije najčešće dolazi upravo zbog nepažljivog rukovanja hranom, odnosno nedovoljnog kuvanja ili pečenja. Ponekad se meso nakon klanja ne zamrzne dovoljno brzo, a inače mali broj bakterija se razmnožava.
Ova bakterija živi u crevima životinja i ptica a najčešće zaražene namirnice su:
- sirovo meso, živina i morski plodovi
- sirova jaja (zaražene kokoške nose jaja koja sadrže salmonelu i pre nego što se formira ljuska)
- voće i povrće (do zaraze dolazi na polju ili tokom pranja vodom kontaminiranom salmonelom, a moguće je i u kuhinji kada sokovi od sirovog mesa i živine dođu u kontakt sa sirovom nekuvanom hranom.
Zdrave osobe koje se zaraze salmonelom mogu imati simptome poput proliva, povišene temerature i grčeva u želucu. Simptomi obično traju od šest sati do šest dana.
Ipak, za sada još uvek nije jasno kako je luk bio zaražen. Ispitivanja su u toku.
BONUS VIDEO:
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)