NIKAKO NE SMETE DA ZAMRZNETE SLEDEĆIH OSAM NAMIRNICA: Dovodite sebe u opasnost, a hrana će biti kašasta i vodena
Sledećih osam namirnica nikako ne smete da zamrznete tvrde stručnjaci.
Zamrzavanje hrane je jednostavan način da produžite rok trajanja hrane, sprečite da ostaci odu u kantu za đubre i uštedite vreme na pripremi tokom napornih dana. Šta se dešava kada se hrana zamrzne?
- Sve možete da zamrznete, ali kvalitet određene hrane će se pogoršati - kaže dr Džonatan Deutč, profesor na Sveučilištu Dreksel. Ono što se događa je sledeće: voda se širi kada se smrzne, a na ćelijskom nivou to rezultira pucanjem ćelijskih zidova i posledičnom promenom teksture, zbog čega se odmrznuta hrana ponekad može činiti mokrom, objašnjava.
1. Zelena salata
Zelena salata biće kašasta kada se odledi. Ipak, može se zalediti spanać, blitva i kelj.
2. Sos
Ako je sos zgusnut skrobom ispašće vodenasto kada se odledi. Zamrzavanje slabi vezu između skroba i vlage koju apsorbuje, a sos postaje drugačije strukture, piše "Iting vel".
4. Puding
Isti problem važi i za puding kao i za sos.
5. Krem supa
Iako se supa lako zamrzne, sve što sadrži mlečne proizvode postoji opasnost od zgrušavanja ili odvajanja, prema Nacionalnom centru za kućno čuvanje hrane.
6. Nemasna riba
Bez masnoće koja deluje kao izolator, riba se može natopiti vodom, kaže kuvar Frank Proto.
7. Kuvana testenina ili pirinač
Ovde se skrob može zamrznuti, ali ipak nemojte to raditi. Kad se odmrzne ukus će biti kao da je prokuvano i nimalo ukusno.
8. Majonez
Emulzije u majonezu će se razbiti ili će se mast odvojiti od ostalih sastojaka, ističu stručnjaci.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)