OVA NAVIKA U ISHRANI JE UBEDLJIVO NAJGORA PO ZDRAVLJE: Povećava rizik od SRČANOG I MOŽDANOG UDARA, niste svesni koliko je OPASNA!
Jednu naciju prozvali su "nacijom grickalica" gde čak 95 odsto ljudi nešto konzumira između obroka.
![OVA NAVIKA U ISHRANI JE UBEDLJIVO NAJGORA PO ZDRAVLJE: Povećava rizik od SRČANOG I MOŽDANOG UDARA, niste svesni koliko je OPASNA!](/data/images/2023-08-26/513100_ovsena-kasa_f.webp?timestamp=1694776800)
Foto: Shutterstock
Grickanje između obroka je navika većine ljudi, ali ni približno dobra. Istraživači koji su proučavali "grickanje" rekli su da rezultati pokazuju da je Ujedinjeno Kraljevstvo "nacija grickalica", s 95 odsto onih koji nešto jedu između obroka. Ali postoji neusklađenost između obroka i međuobroka.
Studija je sprovedena na 854 osobe od strane King's College London i ZOE otkrila je da jedan od četiri Britanca jede zdrave obroke, ali "popušta" tokom dana i zbog toga često uzmu kolače, torte, i time poništavaju sve ono kvalitetno što su uneli.
Prerađeni slatkiši s visokim udelom šećera i masti u vezi su sa debljanjem i povećanim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara, rekao je tim. Otkriveno je da se unosi oko 24 odsto dnevnih kalorija iz grickalica - to je oko 500 kalorija svaki dan.
Najpopularnije grickalice su od voća do orašastih plodova, granole, pločica od žitarica, sira, maslaca, kolača i pita.
Foto: pixabay.com
Ali grickanje nije uvek štetno, kažu istraživači
Ljudi koji su jeli hranjive međuobroke zapravo su bili zdraviji od onih koji ih nisu uzimali. Podaci iz studije Zoe Predict, objavljene u European Journal of Nutrition, pokazali su da ljudi koji uzimaju orašaste plodove i sveže voće imaju zdraviju težinu i manje gladuju. Dok oni koji su jelu visoko prerađene, slatke poslastice imali su viši BMI i skrivenu masnoću koja je omotana i smeštena na stomaku i oko organa, piše "Sun".
Upravo to su istraživači povezali sa većim rizikom od moždanog udara, kardiovaskularnih bolesti i gojaznosti.
- Pobrinite se da imate uravnotežeu ishranu: voće, povrće, proteine, mahunarke jer je to najbolji način da poboljšate svoje zdravlje - rekla je Kejt Bermingham, istraživač.
Analiza pokazuje da vreme jedenja poslastica takođe igra važnu ulogu, a grickanje nakon 21 sat povezano je s višim nivoima šećera i masti u krvi.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)