Da li imate MRLJE na očima? Obratite pažnju i na OVAJ simptom, može biti jako OPASAN i znak opake bolesti!

Autor: M.O.

Lifestyle

08.06.2023

13:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako svi tvrde da same mrlje ne moraju biti toliki problem, treba obratiti pažnju i na sledeće simptome

Da li imate MRLJE na očima? Obratite pažnju i na OVAJ simptom, može biti jako OPASAN i znak opake bolesti!

Foto: shutterstock

Kada starimo, prirodno je da se pojavljuju određeni problemi sa vidom. Iako je to dosta uobičano, često zanemarujemo sve simptome, što je ogromna greška.

Vaše oko se sastoji od različitih mnogobrojnih delova od kojih svaki igra određenu ulogu u prenošenju svetlosnih signala do mozga. Mrežnjača (retina) je značajan deo ovog sistema, a u centru svega se nalazi žuta mrlja, prenosi "Mojeoko.rs"

Žuta mrlja je mali deo mrežnjače u vidnoj osi koja doprinosi oštrom vidu i presudna je za čitanje, pisanje i raspoznavanje detalja. Slike, koje se projektuju izvan žute mrlje pomažu da vidimo okolinu jer omogućuju periferni vid.

Senilna degeneracija žute mrlje pogađa samo žutu mrlju, dok je periferni deo mrežnjače zdrav. Bolest u ekstremnim slučajevima može dovesti do slepila, a najčešće je pogođena oštrina vida, ravne linije vidimo kao isprekidane i iskrivljene, deo linije nedostaje. To otežava obavljanje svakodnevnih aktivnosti, poput čitanja i zahteva upotrebu optičkih pomagala.

Ako primetite u svom oku male izrasline na beonjači, moguće je da imate pterigijum. To je stanje koje se obično javlja kod ljudi koji puno vremena provode na otvorenom i izloženi su suncu, vetru i prašini.

Foto: Photo by Amanda Dalbjörn on Unsplash

Plave oči 

Kada je početak razvoja pterigijuma glavna briga je uglavnom kozmetičke prirode, jer vid nije ugrožen ali se oko vizuelno menja. Zato ovo stanje ume da bude neugledno i vremenom počinje da utiče i na vid jer tkivo koje se širi rožnjačom sprečava svetlost da prodire u oko.

U ranim fazama pterigijum je bezbolan, ali se povremeno javlja manja neugodnost. Iako ovo stanje nije maligno, ono za 25% povećava rizik od nastanka malignog melanoma.

Iako same mrlje nisu toliki problem, lekari tvrde da ako ne vodimo računa i ne pratimo stanje naših očiju, to može da se pretvori u ozbiljan problem. 

- Otprilike oko 70 odsto mozga je povezano sa vidom, a oko 80 odsto svih senzornih informacija primamo kroz oči, pa tako retina u sebi čuva podatke o neurološkom stanju - , otkriva Robert Lejman, oftalmolog i dodaje da su oči kod mnogih neuroloških poremećaja, prvi znak koji može da otkrije poremećaje.

- Ako postoji tumor na mozgu može doći do pritiska na optički nerv, pa se može javiti i slepilo. Kod mnogih pacijenata gubitak vida se događa postepeno, započinje mutnim vidom, duplom slikom, a kako tumor raste, pritiskat će optički nerv i prouzrokovati pogoršanje vida - objasnio je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading