POČELI SA IZAZIVANJEM POROĐAJA, PA ZABORAVILI NA NJU: Devojci u Valjevu dali ČETIRI termina da se porodi, danima se mučila, a onda tvrdili da ona uopšte nije u BOLNICI

Autor: N.J.

Lifestyle

14.05.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Devojka koja se zove Bisa imala je traumatičan porođaj, zbog čega ni ne pomišlja da ostane u drugom stanju ponovo.

POČELI SA IZAZIVANJEM POROĐAJA, PA ZABORAVILI NA NJU: Devojci u Valjevu dali ČETIRI termina da se porodi, danima se mučila, a onda tvrdili da ona uopšte nije u BOLNICI

Foto: Shutterstock

Prvi kontakt majke sa bebom, babice koja vas bodre da donesete na svet živu i zdravu bebu - porođaj je poseban trenutak za svaku ženu. Činjenica je da ne mogu svi imati “porođaj iz snova“, proći bez bolova i izaći iz bolnice kao da ništa nije bilo. Bisa kako kaže prošla je kao “bosa po trnju“, a svoju ispovest podelila je sa nama.

Cela trudnoća bila je u redu, išla je privatno kod doktora koji je obećao da će njegova babica biti uz nju kada se bude porađala u državnoj bolnici u Valjevu, to se naravno nije desilo. Prvobitni problem bio je što je otišla u bolnicu u kojoj je ležala deset dana bez ikakvih simptoma jer su doktori smatrali da joj se termin za porođaj bliži, a pošto isti nije ni krenuo onda su ga izazivali.

- Pre ulaska u porođajnu salu vodili su me na klistiranje, zbog samog porođaja. Kada sam to završila odveli su me na CTG da bude oko 100 i moraš biti otvorena minimum 9 prstiju, tada je porođaj krenuo. Ipak, kod mene je situcija specifična. Ja sam u tu prostoriju otišla jer sam bila četiri prsta otvorena zbog bolova, zato što su mi izazivali porođaj - počela je priču ona za portal "Republika" i dodaje:

- Zapravo, prema njihovom meni je termin za porođaj davno prošao, a to uopšte nije bilo tako tačno na kraju. Kada su pogledali videli su da se 8. i 9. nedelja ne poklapa, ali su kasno shvatili. Kako su zaključili imala sam četiri termina za porođaj zbog toga sam i ostala da ležim tih deset dana da prate stanje. Pošto sam doslovno džabe ležala bez ikakvih simptoma, odlučili su da mi izazivaju porođaj.

Foto: Unsplash/ Alexander Grey

Trudnica spremna za porođaj

Izazivanje porođaja je počelo, a onda su zaboravili da joj daju drugu dozu i time je sve zaustavljeno.

- Dobila sam vaginalete za izazivanje porođaja, a onda je uveče trebalo da dobijem još jednu, da bi to krenulo, ali oni su zaboravili da mi daju i ako je doktor napisao, drugi lekari to nisu videli. Zatim sutradan, doktor je došao i kada su videli šta su uradili, morala sam taj dan da odmorim jer je to propalo njihovom greškom da bi mi on sledeći dan dao gel koji će pokrenuti porođaj. Tako je i bilo, ujutru kada sam odmorila dao mi je gel i nedugo posle toga počeo je ogroman bol i porođaj.

Kako kaže, tada je boravila već uveliko nekoliko dana u bolnici i nije imala neprijatnih situacija.

- Tih par dana koliko sam bila tu, bili su u redu prema meni, ali je trauma sama po sebi ležati i gledati, ali i slušati šta te žene prolaze. Noću mi je bilo najgore kada krene porođaj i slušanje vike i urlika tih žena, zbog toga sam bila prestravljena. Da se vratim na ulazak u salu za CTG, nisam mogla da se otvorim ni pored gela, plakala sam, to su užasni bolovi. U jednom momentu bih čupala kosu sa glave, a oni su mi govorili da to tako mora. U suštini svi su bili relativno okej osim jedne sestre koja mi je rekla da sam samoživa jer mislim samo na sebe kad ne mogu to da trpim i ćutim.

Foto: Shutterstock

Majka drži tek rođenu bebu

Kada je došao trenutak porođaja toliko se mučila da je molila da ode na carski rez.

- U jednom trenutku sam tražila i porođaj carskim rezom, jer više nisam imala snage zato što sam i prethodnu noć već bila izmučena od bolova zbog tableta za izazivanje porođaja koji se tada nije završio do kraja. Nakon par sati moje muke i bolova došla je doktorka koja me je spasila jer sam bila u strašnim bolovima i otvorena osam prstiju tada. Dala mi je venski glukozu zato što nisam imala snage za porođaj, ali i anesteziju. Oni su hteli da koriste vakum i izvlače dete, tako da sam morala da se potrudim koliko god mogu kako bi dete bilo živo i zdravo - priča ona i objašnjava da je poznato ako se  dete izvlači vakumom da će zasigurno imati neke posledice.

Zaboravili je posle porođaja

- Možda će nekome biti smešno, ali na svu moju muku, mene su i zaboravili posle porođaja, u porođajnoj sali. Ležala sam tako u spavaćici i smrzavala se, još je bio decembar. Pola sata sam čekala. Da nisu moj suprug i njegova porodica zvali da me dovedu ja bih ostala tu. Inače, kada su zvali da pitaju za mene, oni su rekli da nisam u bolnici, odnosno da "takve" žene nema na porodiljskom odeljenju - priseća se ona.

Ona se porodila prirodnim putem na kraju, ali na pitanje da li bi ponovo prošla kroz sve ovo, nije ni sama sigurna.

- Ne znam da li bih mogla kroz sve ovo ponovo da prođem. On je dobio devet na porođaju, a ja ocenu sedam zbog toga koliko sam se namučila. Bila sam deset dana tamo, dešavale su se greške i činjenica je da smo sada oboje dobro daje mi nadu da bi tako možda bilo i u sledećoj trudnoći. Ipak, nisam sigurna kakav bi bio sam porođaj. Da nije bilo te doktorke u bolnici koja mi je pomogla u tim strašnim bolovima, ne znam šta bih radila - završava devojka svoju ispovest za naš portal.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading