LOŠA VEST ZA SVE ŽENE! Dijetom muškarci gube DUPLO više masnoće, a stručnjaci tvrde da NI KILOGRAM neće spasti dok TELO ne prođe kroz ovo

Autor: N.J.

Lifestyle

26.04.2023

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dijetom muškarci gube duplo više masnoće od žena, ali one će biti uspešnije kada napune 45. godina.

LOŠA VEST ZA SVE ŽENE! Dijetom muškarci gube DUPLO više masnoće, a stručnjaci tvrde da NI KILOGRAM neće spasti dok TELO  ne prođe kroz ovo

Foto: shutterstock

Gojaznost

Za žene određene starosti nekada sigurno čujete da "ne mogu da smršaju". Ipak, prema jednom istraživanju uspešnost u mršavljenja je moguća, ali tek kada prođu kroz menopauzu.

Studija je pokazala da su žene starije od 45 godina smanjivanjem kalorija tokom mesec dana izgubile oko 10 odsto telesne masti. U poređenju sa samo 8 odsto telesne masti koju izgube žene mlađe od 45 godina na istoj dijeti.

Nažalost, kada mlađe žene pokušaju da smršaju pokazalo se da muškarci koji su mlađi od 45 godina gube više masnoće od njih ako smanje kalorije.

Foto: Unsplash/ Towfiqu barbhuiya

Gojazan muškarac

Razlika zbog menopauze

Razlika između polova nastala je kada su se žene ili približavale ili su prošle kroz menopauzu. Rezultat je objavljen nakon studije na ljudima, ali istraživači veruju da imaju dodatne dokaze, iz pokusa na miševima, da je gubitak masnoće lakši za starije žene.

Mlađe ženke miševa uzele su više masti i sagorele manje od mužjaka tokom dijete - verovatno zato što je mast važna za plodnost i rađanje. To sugeriše, za miševe i žene, da je lakše rešiti se sala nakon doba za rađanje, kada više nije potrebno.

Istraživači su posmatrali 42 osobe, u starosti od 21 do 61 godine, koje su imale prekomernu telesnu težinu i javile su se na novinski oglas za studiju o mršavljenju.

Jeli su tri obroka dnevno, ali im je rečeno da u proseku smanje kalorije za oko 30 odsto tokom četiri nedelje. Muškarci su u proseku unosili 1600 kalorija dnevno, dok su žene imale 1300 kalorija dnevno.

Foto: shutterstock

Gojazane osobe šetaju

Kada su istraživači analizirali rezultate ove prethodne studije, otkrili su da su muškarci uspeli da smršaju više od žena u svim životnim dobima.

Ali, za vitalnu meru sagorevanja masti, samo su mlađi muškarci bili bolji od žena.

Tokom četiri nedelje, muškarci ispod 45 godina izgubili su više od 16 odsto telesne masnoće, dok su žene iste starosti izgubile upola manje - samo 8 odsto.

Pivski stomak

Ali, kada su muškarci i žene starije od 45 godina posmatrani odvojeno, oboje su u proseku izgubili 10 odsto telesne masti. Istraživači planiraju dodatno da rade kako bi razumeli zašto, ali veruju da bi muškarcima moglo biti teže u sagorevanju trbušne masnoće s godinama, što može delimično objasniti dominaciju "pivskog stomaka".

U međuvremenu, žene, čiji nivoi estrogena uglavnom opadaju nakon 45. godine života, mogu izgubiti više masti kada to nije potrebno za održavanje moguće trudnoće.

Studija je objavljena u časopisu eLife, piše "Dejli mejl".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading