SRBI MASOVNO PATE OD ANEMIJE: Probajte starim bakinim trikom da podignete gvožđe - Doktor otkriva šta tačno treba da jedete
Ako planirate da podignete gvožđe i hemoglobin, ovo morate znati!
Anemija je uzrokovana gubitkom eritrocita odnosno hemoglobina. Parametri koji govore o stanju anemije su: eritrociti, hemoglobin, hematokrit, mcv, mch, mchc i rdw. Hemoglobin je nešto što se često spominje danas, i možete da čujete ljude koji govore "Imam problema sa hemoglobinom". Evo šta nam govori manjak hemoglobina.
- Hemoglobin nije dovoljan kao parametar, ali je prvi signal da obratimo pažnju. Ako imamo manjak, da li zbog gvožđa ili folne kiseline, a može biti i manjak zbog viška olova koji blokira proizvodnju. Treća stvar mnogo je bitna - da li imamo dovoljnu proizvodnju proteina u jetri da se napravi taj molekul koji se zove hemoglobin - objasnio je doktor Dejan Čubrilo u emisiji "RTS Ordinacija".
Prisetićemo se jednog bakinog recepta. Sećate li se da kada kažete da imate problema sa gvožđem, a bake uzmu ekser i kažu stavi ga jabuku i posle je pojedi, pa ćeš rešiti anemiju.
- To nije besmisleno, ima smisla i to što je više zarđao. Što je ekser oksidovaniji on će da pusti u tom delu, u kiseloj jabuci zbog vitamina C, pretvoriće gvožđe u aktivan oblik koji može da se absorbuje. Znači mora da bude kisela jabuka. To ne znači da svaki put to treba primenjivati - kaže on.
Džigerica
Ona bi trebalo da bude na jelovniku barem jednom u dve nedelje.
- Ima puno B vitamina i gvožđa, ali i proteina. To su jetreni proteini, to je pomoć u proizvodnji hemoglobina i feritina.
Mnoge buni priča sa jajima, da li su ona dobar izbor zbog holesterola.
- Jaja su ista priča kao džigerica. Ako možete da jedete jaje, ako imate dobar sistem za varenje, žumance je odlično kao izvor gvožđa i B vitamina, a to je super kombinacija koja će napraviti dovoljno hemoglobina - kaže doktor i dodaje da deca smeju i tri do četiri puta nedeljno da ih jedu, ali ne sa hlebom i majonezom nego sa povrćem.
Cvekla
Ona popravlja stanje jetre i povećava funkciju jetrenih ćelija. Gvožđe iz cvekle je korisno i ovo vam je još jedan način kako da poboljšate krvnu sliku.
- Možete praviti salatu od cvekle i jabuke. Ako pijete sok bolja je sirova cvekla, ako jedete ovako bolja je kuvana - savetuje doktor.
Kako izgleda osoba koja je anemična?
Umorno, bledo, žućkasta boja kože, vrtoglavica, bol u grudima, hladne ruke i noge, glavobolja i nepravilni otkucaji srca.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)