NI PORCIJA NJIHOVOG MEK-A MU NIJE RAVNA: Amerikanci izneli JEZIVE tvrdnje o Paracetamolu, OVO niko ne zna, a opasno je po život!

Autor:

Lifestyle

26.01.2023

15:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Verovatno ste svesni soli koja se krije u McDonald's pomfritu ili paketu čipsa, ali da li ste znali da lekovi bez recepta mogu biti još gori?

NI PORCIJA NJIHOVOG MEK-A MU NIJE RAVNA: Amerikanci izneli JEZIVE tvrdnje o Paracetamolu, OVO niko ne zna, a opasno je po život!

Foto: Printscreen/dailymail.co.uk

U današnjem emitovanju američke emisije, nutricionisti i lekari izneli su stravične tvrdnje o leku koji se naveliko koristi, a uzima se najčešće bez recepta.

Ako uzmete preporučenu dnevnu dozu najslanije porcije, unesete isto toliko natrijuma koliko biste našli u 21 maloj porciji čipsa.

Stručnjaci upozoravaju milione koji kupuju rastvorljive verzije lekova protiv bolova, koji su najgori prestupnici, da budu oprezni jer nivo soli u njima može biti „opasno visok“.

Natrijum - jedna od glavnih komponenti soli - se obično koristi u rastvorljivim lekovima. Dodaje se kako bi se tablete rastvorile u vodi, a lekari preporučuju da odrasli ne bi trebalo da unose više od 2,4 g natrijuma dnevno, što je ekvivalentno 6 g soli ili oko jedne kašičice. Stručnjaci kažu da je so otprilike dva i po puta veća od količine natrijuma.

Slično tome, smernice u Sjedinjenim Državama kažu da bi odrasli trebalo da ograniče unos natrijuma na 2,3 g.

U Velikoj Britaniji, svi lekovi koji sadrže najmanje 1 mmol (ili 23 mg) natrijuma u ​​svakoj dozi moraju to da deklarišu na svojoj etiketi. Prateći informativni letak za pacijente pruža informacije o količini natrijuma i uključuje upozorenje pacijentima na dijeti sa niskim sadržajem natrijuma da razmotre koliko se krije u njihovom leku.

Predoziranje natrijumom

Nekoliko brendiranih lekova kao što su Panadol, Solpadeine i Alka-Seltzer, mogu premašiti vašu dnevnu preporučenu dnevnu granicu soli.

Alka-Seltzer Original 20 šumećih tableta sadrži 477 mg natrijuma po tableti. Osoba koja uzima maksimalnu preporučenu dnevnu dozu - od dve tablete četiri puta dnevno - potrošila bi 3,8 g (3816 mg) natrijuma iz tableta. Ovo je više od jednog i po puta od preporučenog unosa natrijuma za odrasle.

To je takođe ekvivalent 21 maloj porciji McDonald's pomfrita (otprilike 176 mg po porciji), skoro četiri Big Meka (1056 mg) ili 28 paketa Valkers gotovih slanih čipsa (136 mg).

Republika

Foto: pixabay.com

Pomfrit

Slično visoki nivoi su primećeni u tabletama Panadol Paracetamol za ublažavanje bolova od 500 mg ActiFast Soluble 24s (427 mg) i Solpadeine Mak Soluble tablete (427 mg).

Srčane bolesti sve učestalije

Pored prekomerne težine, konzumiranje previše soli je jedan od najvećih uzroka visokog krvnog pritiska - koji može dovesti do srčanih bolesti. Bolesti srca su jedna od najvećih ubica u Britaniji, uzrokujući 160.000 smrtnih slučajeva od moždanog udara, srčanog udara i srčane insuficijencije svake godine - otprilike jedan svaka tri minuta.

U SAD samo srčana bolest ubija 660.000 Amerikanaca godišnje, što predstavlja četvrtinu svih smrtnih slučajeva.

Republika

Foto: Shutterstock

Srčani udar

Dnevne tablete paracetamola od 500 mg sadrže manje od 1 mmol natrijuma - ili 23 mg - po tableti, što ih čini efektivno „bez natrijuma“. Međutim, među dostupnim brendovima šumećih paracetamola, Cipla Paracetamol 500 mg šumeće tablete u pakovanju od 24, pronađeno je da sadrži 463,01 mg natrijuma po tableti.

Mak Remedies 24 paracetamol šumeće tablete od 500mg sledile su odmah iza sa 438mg. Ali to nije samo paracetamol.

Takođe je utvrđeno da Lemsip Mak All in One Lemon sadrži 129 mg natrijuma po kesici. Ako se uzima u maksimalnoj preporučenoj dnevnoj dozi od jedne kesice četiri puta dnevno, osoba bi konzumirala 0,52 g natrijuma - ili 22 procenta preporučenog dnevnog unosa. Beechams Flu Plus Lemon 10s izveštava o ukupnom sadržaju natrijuma od 120 mg po kesici.

Među maloprodajnim lekovima sopstvenog brenda, Boots mak jačina za ublažavanje prehlade i gripa takođe sadrži 118 mg natrijuma po tableti.

Struka apelovala na pacijente

Stručnjaci savetuju tablete aspirina ili rastvorljivi aspirin kao dobru alternativu lekovima sa visokim sadržajem natrijuma, jer ni tablete aspirina ni rastvorljivi aspirin ne sadrže so. Ali zdravstveni radnici kažu da niko ne bi trebalo da paniči i odustaje od prepisanih lekova, već da prvo treba da razgovara sa lekarom opšte prakse ili farmaceutom.

Sonia Pombo, nutricionista i vođa kampanje u Action on Salt, izjavila je danas za MailOnline:

- Ironično je pomisliti da, iako možda uzimamo rastvorljive lekove da nam pomognu, nesvesno nanosimo nepotrebnu štetu našem zdravlju. Ovi lekovi imaju opasno visok sadržaj natrijuma i obezbedili bi nam više od ekvivalenta 9 g soli u jednom danu - više od 60 odsto preko našeg maksimalnog dnevnog ograničenja.

Ona je takođe dodala i sledeće:

- Previše natrijuma u bilo kom obliku, povećava naš krvni pritisak što nas svrstava u visoko raizične od moždanog i srčanog udara. Farmaceutske kompanije bi trebalo da učine da ovo postane jasnije, jer je bez jasnog označavanja ovih proizvoda nemoguće znati koliko bismo dodatnog natrijuma mogli da konzumiramo.

Nutricionista je posebno apelovala da se, ako je moguće, izbegavaju šumeće tablete ili rastvorljivi lekovi, koji sadrže natrijum koji im pomaže da se rastvore u vodi, kao i da je uvek preporučljivo da se odluče za nerastvorljive verzije.

Ako sumnjate šta se nalazi u vašim lekovima, pročitajte etiketu za više informacija i posavetujte se sa svojim farmaceutom ili lekarom opšte prakse.

Sindi Džodar, viša kardiološka sestra u Britanskoj fondaciji za srce, rekla je:

- Šumeće i rastvorljive formulacije paracetamola mogu sadržati značajne količine natrijuma u ​​svakoj tableti, a maksimalna dnevna doza ovih vrsta bi premašila dnevni unos natrijuma od 2g koji je preporučen.

Povodom ove teme, oglasila se i zdravstvena organizacija, koja potencira na korišćenju manje količine, ali se podrazumeva i konzumiranje samo u slučaju nužde:

- Ako povremeno uzimate paracetamol koji sadrži natrijum da biste ublažili izolovanu glavobolju ili vrlo kratke napade bola, onda je suvišno dodatno se opterećivati.

Studija iz 2022. objavljena u European Heart Journal otkrila je da su pacijenti koji su uzimali tablete paracetamola sa visokim sadržajem natrijuma imali do 45 posto veće šanse da dožive srčani udar, moždani udar ili srčanu insuficijenciju u roku od samo godinu dana.

Takođe je savetovano da rukovodstvo zdravstvenih institucija treba da razmotri dodavanje zdravstvenih upozorenja paracetamolu koji sadrži natrijum.

Značajna studija iz 2013. takođe je otkrila da pacijenti koji su uzimali šumeće, disperzibilne i rastvorljive lekove koji sadrže natrijum imaju sedam puta veću verovatnoću da razviju visok krvni pritisak i da imaju 22 odsto povećan rizik od moždanog udara.

Profesor Džejkob Džordž, predsednik kardiovaskularne medicine i terapije na Univerzitetu u Dandiju, koji je koautor studije, zaključio je ovu diskusiju za MailOnline:

- Dodajte ovome našu zapadnjačku ishranu i so u prerađenoj hrani i lako ćete videti koliko ljudi koji uzimaju ove lekove dugoročno konzumiraju prevelike količine soli.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:


 


 



 

 

 


 

 

Komentari (0)

Loading