NA METI RUŽIČASTE DROGE SU MLADI: Posledice su STRAVIČNE, a dolazi u ovim OBLICIMA!

Autor: N.J.

Lifestyle

26.01.2023

10:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na meti nove droge su najčešći mladi, a najugroženiji su oni koji sa narkoticima do sada nisu imali iskustva, evo zašto.

NA METI RUŽIČASTE DROGE SU MLADI: Posledice su STRAVIČNE,  a dolazi u ovim OBLICIMA!

Foto: shutterstock

Jako ruzičasta droga naziva se "tusi" ili "ružičasti kokain" i sve je popularniji među mladima. To je opasna droga, poznata i kao klubska što insinuira da se često konzumira na žurkama. Direktorka Zavoda za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj objasnila je kako izgleda ova droga kao i da nema zabeleženih pacijenata u pomenutoj ustanovi koji su je konzumirali, ali da se o tome uveliko priča među pacijentima.

- Uglavnom je u obliku prahu, može biti i u obliku kapsula. Ružičaste je boje i miriše na jagodu. Veoma je primamljiva svojim izgledom. Sigurno da je ta droga prisutna na evropskom tržištu poslednjih godina, zato postoji visoka verovatnoća da postoji i u našoj zemlji - objašnjava Diana Raketić.

Inače, ruzičasta boja dobija se od boje za hranu. Takođe, uopšte se ne zna koliki je procenat droge u toj mešavini. Sastav ove droge nije poznat, zbog čega je izuzetno opasna, a šta će "tusi" sadržati sve zavisi isključivo od osobe koje ja pravi.

- Poznato je da zaplene tusija sadrže najčešće kombinaciju MDM - a i katamina. Prema literaturnim podacima 2cb prodavao se u Kolumbiji još 2010. godine u kombinacijama sa nekim dodacima, kao što su boje za hranu, da bi droga bila privlačnija uz dodatak nekih aroma, najčešće arome jagode. Tako da su je policajci koji su je zaplenjivali zvali "crveni ili ružičasti kokain", a u uličnom žargonu ljudi su prepoznavali tu drogu kao "tusi" -  priča Vera Lukić, toksikolog Instituta za sudsku medicinu u Beogradu.

Foto: Profimedia

Ružičasti kokain u kesicama

Posledica konzumiranja ove droge

- Ta droga dovodi do poremećaja budnosti, ponašanja i raspoloženja. Iz tako jednog dobrog raspoloženja možete lako i brzo ući u veoma konfuzna stanja bez orijantacije, bez razuma gde nemate kontrolu nad svojim ponašanjem. Takođe, takva stanja praćena su ponašanjem, koje je veoma nesvrsishodno kada vi naprosto tumačite realnost oko sebe drugačije - imate halucinacije, ono što je opasno ne vidite kao opasnost ili ono što nije opasno, vidite kao opasno. Pogrešno tumačite realnost, jer nema psihoaktivne supstance koje ne ugrožavaju psihičke funkcije  - kaže doktora u emisiji "Eksploziv" i dodaje:

- Najčešći razlozi ove smrti su povećena telesna temperatura i ubrzan rad srca. Najugroženije su mlade osobe koje nemaju iskustva sa drogama, oni imaju ozbiljne komplikacije. Ovi koji imaju iskustva već sami znaju šta im prija, šta im ne prija, gde su te neke linije koje za njih mogu biti opasne. Kada stvorite zavisnički sindrom imate stalno potrebu da bude hemije u vašem životu, da biste funkcionisali - komentarisala je Diana Raketić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading