STAVITE OVU BILJKU POD JEZIK I ŽELJA ZA CIGARETAMA NESTAJE: Ubija žudnju za nikotinom, prirodna je zamena za šećer i dostupna vam je svuda!

Autor: N.J.

Lifestyle

03.01.2023

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

To je i prirodna zamena za šećer!

STAVITE OVU BILJKU POD JEZIK I ŽELJA ZA CIGARETAMA NESTAJE: Ubija žudnju za nikotinom, prirodna je zamena za šećer i dostupna vam je svuda!

Foto: shutterstock

Stevija u prahu je 200 puta slađa od običnog šećera. To je biljka iz porodice hrizantema i potiče iz srednje i južne Amerike, tačnije Paragvaja. Njene dobrobiti su mnogostruke. Smatra se da je odlična ako imate problema sa šećerom u krvi, odnosno dijabetesom, hipertenziju, problem sa gojaznošću ili jednostavno ako želite da skinete višak kilograma. Važna napomena je da ceo list stevije u tom obliku nije pogodna za osobe sa dijabetesom. Možete je pronaći u gotovo svim prodavnicama zdrave hrane, ili većim marketima, a odlična je za sve one koji vole slatko, ali u zdravijoj varijanti.

Ova biljka često se nalazi na listi poželjnih kada je reč o prestanku konzumiranja cigareta. Mnogi pušači se brinu da će se ugojiti kada ostave cigarete jer zbog nedostatka pauza za pušenje, koje su više kao hobi, stalno nešto grickaju i jedu iako nisu gladni.

Kako koristiti steviju?

Listiće stevije stavite između obraza i desni, može i zeleni prah ako nemate. Mnogi veruju da se baš tako smanjuje želja za duvanom.

Smatra se da ovu biljku svako može da koristi bez razlika, ali da je potreban svakako dodatan oprez jer istraživanja nisu previše detaljna. Stevija od celog lista nije odobrena za komercijalnu upotrebu. Takođe, oni koji imaju malo komplikovanija zdravstvena stanja poput visokog pritiska, holesterola ili nečeg drugog trebalo bi da se dodatno konsulutuju sa lekarom.

Foto: freepik

Lomljenje cigareta

Da li stvarno želite da prestane da pušite?

Prvo, morate biti jasni u svojim željama. Ako zaista želite da prestanete da pušite, prestanite odmah, nemojte čekati da prođe praznik, rođendan, slava ili neko drugo druženje. Sada, ako to još uvek želite osvrnite se na svoje okruženje. Da li neko ko živi sa vama takođe puši? Pokušajte da uspostavite kompromis, ako ne želi da vam se pridruži u borbi protiv cigareta. Zamoli tu osobu da na početku vaše borbe ne konzumira cigarete pred vama, već da pri istom izlazi na primer na teresu, kako bi vam bilo lakše.

Hrana koja izaziva zavisnost kao i cigarete

Istraživači tvrde da artikli poput krofni, slatkih žitarica i pice zadovoljavaju službene kriterijume koji su 1990 - ih godina proglasili cigarete drogom. To uključuje izazivanje kompulsivne upotrebe i uticaja na mozak na promenu raspoloženja te posedovanje svojstava ili sastojaka koji jačaju zavisnost ili izazivaju žudnju. Ultra prerađena hrana - koja takođe uključuje stvari poput čipsa, peciva i slatkiša - sadrži velike količine neprirodnih aroma, konzervansa i šećera.

Ta im svojstva daju izvrstan ukus — ali ih čine visoko kaloričnim, masnim, imaju šećera ili soli, što povećava rizik od horničnih bolesti, piše “Dejli mejl”.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading