SRPSKE PIJACE pune su ovog voća, a ono nam UNIŠTAVA CREVA! Profesor Perišić otkrio ŠOKANTNU istinu!
Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić govorio je o voću i povrću koje je pogubno za naša creva.

Foto: V.Lukić
On je istakao i koliko je bitno da se redovno koriste probiotici.
Profesor Vojislav Perišić je opisao situaciju koju je imala njegova rođaka, kada je iz Engleske došla u Srbiju na nekoliko nedelja, a u zemlju u kojoj živi vratila se sa ogromnim stomačnim problemima.
- Prolivi, nadimanje, veliki problemi! I pita je doktor, a gde ste vi to bili? I kada su čuli da je bila u Srbiji, sve je bilo jasno. U Britaniji, u supermarketu, hrana nije kontaminirana bakterijama, već se radi dekontaminacija i sveže voće i povrće se dodiruju u rukavicama. Ali kod nas nije tako, sve se dodiruje rukama, i svi pipaju sve dok biraju... Ja sam živeo i radio u Britaniji, tamo sam zarađivao koru hleba. I radili smo bakteriološke analize kore jabuke iz popularnog supermarketa. Nema bakterija! A kod nas, Bože me sačuvaj - rekao je on.

Foto: pexels.com
- Onda imamo preko voća i povrća sve više bakterija koje ulaze u naš sistem, ulazimo u stanje koje se akumulira. Nećete vi odmah dobiti akutnu dijareju, već kada te bakterije koloniziraju naša creva, e onda creva ekplodiraju, najčešće tek posle desetak dana - objasnio je on, prenosi Informer.
- Kontaminacija hrane i vode je vrlo velika, mi unosimo malo-pomalo, ali zapravo veliki kvantum bakterija ulazi u sistem. Iz usta dospeva u creva i tamo pravi kolonije, a naše bakterije u organizmu ne mogu da se odupru. Čim pređemo tu kritičnu količinu, ulazimo u probavne smetnje koje mogu da traju dugo, nije to samo par dana - upozorio je doktor.

Foto: printscreen/TV Prva
Naš imunitet neće moći da se izbori, podvukao je on.
- Nema tu imunitet veze, od njega i ne zavisi, zavisi samo od količine bakterija. Mi ne smemo da dozvolimo potencijalnom patogenu da se razmaše u našem sistemu. Moramo da uzimamo probiotik, i to slobodno u velikim količinama, neće vam previše probiotika napraviti problem - rekao je gastroenterolog.
Bonus video:
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (15)
Miloš
05.05.2022 14:13
Kupci pipaju jabuke rukama!? A kako ih beru? Je li doktor čuo, da se jabuke pre jela operu?
Pera
05.05.2022 14:33
Pre upotrebe oprati voće. Jednostavno, zar ne? E moj doktore...
Dragi zeka
05.05.2022 14:48
Ja nedeljno pojedem 5-6 kilograma jabuka, po jednu ili dve posle svakog obroka. Čudo je kako sam uopšte još uvek živ.
kapetan
05.05.2022 17:15
@Dragi zeka - Voce se jede pre jela kako bi imalo efekta.