PREPOZNAJTE IH NA VREME! 10 znakova da vam smeta gluten
Više od 55 oboljenja povezuje se sa glutenom, proteinom koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu. Procenjuje se da se kod 99% osoba koje imaju netoleranciju na gluten ili celijakiju ovo stanje ne dijagnostikuje. Takođe, procenjuje se da je skoro 40% svetske populacije netolerantno na gluten.
![Republika](/data/images/2020-06-26/150151_baguette-3478960-1920_f.jpg?1622637085)
Ukoliko imate neki od sledećih simptoma, to bi moglo značiti da i vi spadate u tu grupu.
Najčešći prehrambeni izvori glutena su pšenica, spelta, raž, ječam, hleb, testenina, žitarice i pečeni pekarski proizvodi.
![Republika](/data/images/2021-01-09/173746_pexels-andrea-piacquadio-3811663_f.jpg?1622636369)
Hrana bez glutena
- meso, riba i plodovi mora, jaja, mlečni proizvodi, voće, povrće, mahunarke, orašasto voće, krtole, masti kao što su ulja i maslac, većina pića je takođe bez glutena, osim piva
- žitarice bez gluten: pirinač, kukuruz, proso, amarant, kinoa, heljda, prenosi “Novi“.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)