Iskusne domaćice ljubomorno čuvaju ovaj starinski recept: Veštački konzervansi su ŠTETNI po zdravlje, ubacite u turšiju OVO i trajaće cele zime!
Veštački konzervansi su štetni po zdravlje, zato je najbolje naći im zamenu u prirodi...
Ovih dana zveckaju tegle u kućama širom Srbije. Priprema zimnice se polako privodi kraju, a koliko to složen i zahtevan posao može da bude znaju samo domaćice koje svake godine, primenjujući nove savete i trikove, pokušavaju da poboljšaju tradicionalne tehnike i recepte.
Kada se pomene zimnica, prvo na šta asocira je čuvena turšija. Mešavina crvene i žute paprike, krastavčići, karfiol, šargarepa, pa i crni luk - sve to može da se nađe u velikoj posudi koju treba naliti odgovarajućim sirupom da bi povrće tokom cele zime ostalo sveže.
KONZERVANS UBRZAVA STARENJE I IZAZIVA CIROZU JETRE
Postoji mnogo recepata za ostavljanje turšije i to je jednostavno stvar ukusa. Međutim, treba biti izuzetno oprezan sa stavljanjem veštačkih dodataka, koji pomažu da se zimnica održi do proleća. Razni aditivi, koji se obilno koriste u prehrambenoj industriji, mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene poremećaje.
Zimnici se, po pravilu, dodaju konzervansi i aditivi da bi sprečili razvoj bakterija i gljivica na namirnicama. Oni se koriste s ciljem da hrana potraje što duže, ali najnovija istraživanja pokazuju da konzervans (aditiv E211) uništava mitohondrije ćelija kod čoveka i na taj način ubrzava starenje!
Recept za turšiju došao je na Balkan sa Bliskog istoka sa dolaskom Turaka, a prvi put se pominje u zapisima iz 17. veka
On može da uzrokuje i različite degenerativne promene u organizmu, poput Parkinsonove bolesti i ciroze jetre, a u kombinaciji sa vitaminom C stvara i benzen, koji je opasan po zdravlje.
LIST VIŠNJE JE PRIRODNI KONZERVANS
Upravo zbog štetnih dejstava konzervansa, zimnicu treba ostavljati uz pomoć prirodnih zamena za njega. Jedna takva, kako saznajemo od iskusnih domaćica, jeste list višnje!
Kada povrće koje ste pripremili za turšiju složite u odgovarajuću posudu, treba da ga prelijete starinskom čorbom, koja se pravi na sledeći način... U tri litra vode prokuvajte oprani list višnje (2 šake), pa dodajte litar i po čistog vinskog sirćeta, sve dobro promešajte i ovom čorbom prelijte povrće.
Turšiju je najbolje da pripremate i držite u hladnom špajzu ili podrumu. Pre sipanja čorbe treba ubaciti u bure so, i to veću količinu (na bure od 50 litara dolazi kilogram i po soli).
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (1)
pkstariji
07.11.2020 12:15
Možda ste izbegli da stavite konzervans, ali ni toliko soli nije zdravo. Ja stavim 1kg soli na 100 kilograma kupusa kada se kiseli i sasvim je dovoljno.