Najzanimljivija teorija o zdravoj ishrani ikada: Hrana liči na organe koje leči i kojima poboljšava rad!
Postoji jedna veoma neobična i zanimljiva teorija koja tvrdi da hrana koja oblikom i izgledom podseća na neki organ u telu, zapravo leči taj organ i pomaže da bolje funkcioniše.
Da li se sećate kako su nam mame govorile da je šargarepa zdrava za vid?
Pored mame i nauka tvrdi da šargarepe itekako povećavaju protok krvi i funkciju očiju!
Presek šargarepe zapravo podseća na oko i to je ta pomalo čudna povezanost.
![Republika](/data/images/2017-09-18/7388_eye-1132531-960-720_f.jpg?1594058979)
Pečurka, poput šampinjona prerezana na pola podseća na ušnu školjku.
Gljive poboljšavaju sluh, jer su jedna od retkih namirnica koje sadrže vitamin D, koji je važan za zdravlje kostiju, pa čak i onih najsitnih u uhu koji prenose zvuk prema mozgu.
Foto: pixabay.com
Stabljika celera liči na kosti i dokazano je da utiče na njihovu jačinu.
Kosti sadrže 23% natrijuma baš kao i celer. Ukoliko ne unosite preko hrane dovoljno natrijuma, organizam ga uzima iz kostiju i time ih slabi.
Foto: pixabay.com
Pored toga što đumbir liči na želudac, poznato je i da ublažava želudačne tegobe i nadutost.
Sadrži posebne enzime koji su odgovorni za katalizu proteina u hrani, i na takav način pomažu probavi i sprečavaju grčeve, sprečava nastanak čira, oštećenja sluznice želuca, koristi se za lečenje želučanih bolesti poput dispepsije, kolika i dijareje.
Foto: pixabay.com
I za kraj - ono najzanimljivije!
Jezgro oraha podseća na mozak, ima čak i levu i desnu hemisferu i nabori liče na moždane vijuge.
Pored te fizičke sličnosti orah stvara neuronske prenosioce moždanih funkcija.
Sa naučne tačke gledišta, plodovi oraha bogati su omega-3 masnim kiselinama koje su zaista neophodne za zdravo funksionisanje mozga. Prema tome, nema dileme u priči da orah povoljno deluje na najbitniji organ ljudskog organizma koji čini da budemo to što jesmo i 24 časa dnevno upravlja našim telom i umom.
Foto: pixabay.com
Osim toga, zanimljivo je i to kako crno vino poboljšava krvnu sliku, a složićete se te dve tečnosti bar na prvi pogled imaju dosta sličnosti.
Flavonoidi i rezveratrol sprečavaju zgrušavanje krvi, te nastanak tromba koji je okidač za nastanak srčanog i moždanog udara. Crveno vino je odgovorno za čuveni francuski paradoks. Grožđe sadrži materije koje štite krvne sudove od oštećenja, jačaju kapilare, sprečavaju oksidaciju masti i nastanak infarkta srčanog mišića. Takođe, komponente iz grožđa stabilišu venske krvne sudove i smanjuju rizik za razvoj proširenih vena, smanjuju aterosklerotske plakove – nakupine masti na zidovima krvnih sudova.
Foto: pixabay.com
Pomorandže, grejpfrut i ostali agrumi sprečavaju rak pomažući kretanju limfe kroz ženske dojke. Izuzetno i fizički podsećaju na njih, takođe.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)