Ove namirnice mogu da vam pogoršaju stanje ako imate upalu
Istraživanja pokazuju da hranom u određenoj meri mogu da se kontrolišu upalni procesi u telu, koji nastaju zbog infekcija.
Mnoge namirnice dokazano mogu da spreče upalu, dok druge mogu da pogoršaju stanje, izazovu komplikacije i uspore lečenje.
Zdravstveni stručnjaci su izdvojili četiri namirnice koje bi trebalo izbegavati ako imate upalu.
Crveno meso
Meso sadrži visok nivo arahidonske kiseline i zasićenih masnoća koje doprinose upali. Način kako to da izbegnete je konzumiranje više biljnih namirnica.
Ishrana bazirana na bilju obično uključuje mnogo zelenog lisnatog povrća koje deluje protivupalno i smanjuje rizik od razvoja niza bolesti.
Transmasne kiseline
Većina brendova je sa deklaracija uklonila naziv "transmasti" i umesto njih stavila naziv "hidrogenizovane masnoće".
Reč je o supstancama koje mogu da pogoršaju sistemsku upalu u telu.
Rafinisani ugljeni hidrati
Rafinisane žitarice nastaju uklanjanjem ljuske i klice zrna, a time se uklanjaju i vitamini, minerali, vlakna i drugi nutrijenti.
Od njih se nije teško prejesti, a lako se pretvaraju u masnoće.
Višak masnoća je zapravo višak kilograma, koji vodi do hronične upale. Studije su dokazale da konzumiranje celovitih žitarica pomaže u smanjenju upala u telu.
Šećer
Šećeri u čokoladicama, pahuljicama ili kofeinskim napicima iz kesice, samo će pojačati simptome upale.
To se ne odnosi na voće, povrće, žitarice, mlečne proizvode i med, koji ima protivupalna svojstva.
Govori se o šećeru koji dodajemo hrani i piću kako bismo ih dodatno zasladili.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)