OVAJ DEO TELA SE SMANJUJE KAD ŽENE NEMAJU ODNOSE: "Teško je istegnuti je", tvrdi ginekolog

Autor:

Lifestyle

24.05.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedostatak intimnog odnosa ne utiče samo na manjak zadovoljstva.

OVAJ DEO TELA SE SMANJUJE KAD ŽENE NEMAJU ODNOSE: "Teško je istegnuti je", tvrdi ginekolog

Foto: shutterstock/

Postoje brojne zdravstvene prednosti intimnog odnosa. Ipak, svako je tokom života prošao kroz period kada nije bio toliko intimno aktivan. Žene, da li ste se zapitale šta se dešava sa vašim polnim organom kada već duži vremenski period nemate intimne odnose? Saznajte!

Bez obzira na to da li ste nedavno raskinuli sa partnerom ili vam je libido opao, učestalost se*sa će verovatno opadati i teći tokom  života. A kada se slegne, korisno je znati šta da očekujete. Dva ginekologa objašnjavaju posledice pauze od intimnih odnosa.

 Ako ste u premenopauzi, polni organ će privremeno izgubiti elastičnost.

- Vagina je elastična cev - kaže Salena Zanoti ginekolog u porodičnom zdravstvenom centru Avon Pointe u Ejvonu.

-  Ako se neko vreme nije koristio, moglo bi postati malo teže. Vratiće se svojoj prvobitnoj elastičnosti kod žena u premenopauzi - tvrdi.

Foto: Shutterstock

Nakon menopauze teško je ponovo "istegnuti" vaginu, kaže dr Zanoti

Prema rečima stručnjaka vaginalni kanal može da se smanji, ako žene nemaju odnos duži vremenski period.

To je zbog hormona estrogena, koji pomaže u održavanju elastičnosti i podmazivanja vagine, navode. Pošto žene u premenopauzi i dalje proizvode mnogo estrogena, ne treba da brinu o trajnom gubitku elastičnosti čak i nakon dugog perioda apstinencije. Ako ste u postmenopauzi, možete trajno izgubiti elastičnost, tvrdi "Prevention".

Za razliku od onih žena koje su u premenopauzi, dr Zanoti kaže da je veća verovatnoća da će žene u postmenopauzi doživeti trajniji gubitak elastičnosti vagine nakon dugog perioda bez se*sa. To je zato što njihova tela proizvode manje estrogena, što može dovesti do gubitka elastičnosti i podmazivanja u vagini.

- Zaista je teško ponovo istegnuti (vaginu) nakon menopauze - kaže dr Zanoti.

U slučaju žena u postmenopauzi koje žele da zadrže određeni nivo elastičnosti vagine, može se primeniti fraza "iskoristi ili izgubi". Dobra vest je da postoji mnogo maziva koje možete koristiti, uz nežnu stimulaciju, a koji mogu pomoći u borbi protiv suvoće vagine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading