EVO ŠTA SE DEŠAVA U TELU ŽENE KADA PRESTANE DA IMA REDOVNE ODNOSE: Loše strane apstinencije

Autor:

Lifestyle

25.12.2022

19:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posledice manjka intimnosti mogu biti ozbiljne po žene.

EVO ŠTA SE DEŠAVA U TELU ŽENE KADA PRESTANE DA IMA REDOVNE ODNOSE: Loše strane apstinencije

Foto: Izvor: Unsplash/Womanizer Toys

Nasuprot pretpostavci da godinama opada potreba za intimnim odnosima, kao i da seks gubi na značaju kako dođe do starenja, nalaze se višestruki benefiti redovnih seksualnih odnosa.

Zbog toga, kada ih nema, posledice po telo i organizam žene su mnogo veće nego što bismo isprva pomislili, s toga su seksualni odnosi jako važni, kako za starije, tako i za mlade, jer posledice manjka intimnosti za žene mogu biti jako ozbiljne.

Gubitak libida

Za seksualni nagon važi pravilo „iskoristi ili izgubi“.

- Ljudi koji se uzdržavaju od seksa vremenom počinju da se osećaju tromo, a želja za seksom polako nestaje. Neki moji klijenti ovo stanje opisuju starom poslovicom „Daleko od pogleda, daleko od srca – objašnjava dr. Sari Kuper, seksualni terapeut, piše Kurir.

Zidovi vagine se opuštaju

Ovaj problem se uglavnom odnosi na žene koje ulaze u menopauzu.

- Ako starije žene nemaju redovne seksualne odnose, zidovi vagine se opuštaju, a ako se ponovo odluče na polni odnos, to može biti veoma bolno - napominje dr Kuper.

Smanjeno podmazivanje vagine

Drugi neželjeni efekat, koji prvenstveno pogađa starije žene, je problem vaginalnog podmazivanja nakon apstinencije. Uz podmazivanje, javlja se i problem stanjivanja zidova vagine, a oba su posledica nedostatka hormona estrogena.

- Mlade žene u 20-im ili 30-im godinama imaće dovoljno estrogena kako bi osigurale da ova tkiva ostanu zdrava, elastična i podmazana tokom apstinencije. Kod žena od, na primer, 60 godina, kada estrogen jednom nestane, ne vraća se – rekla je dr Loren Štrajčer.

Pojačani bol tokom menstruacije

U odsustvu seksualnog odnosa, menstrualni bolovi se pogoršavaju kod žena. Suprotno popularnom verovanju, snošaj tokom menstruacije može ublažiti menstrualne grčeve, piše Kurir.

- Materica je mišić, a mnoge žene zapravo doživljavaju kontrakcije materice tokom orgazma, zbog čega se krv brže izbacuje. Grčevi se smanjuju, a menstrualna krv lakše napušta telo. Takođe, može doći do povećanja nivoa endorfina, što pomaže i kod menstrualnih grčeva – objašnjava dr. Robert Šnajder.

Manji rizik od polno prenosivih bolesti

Ne samo da ćete smanjiti rizik od dobijanja polno prenosivih bolesti, već i od infekcija urinarnog trakta:

- Polni odnos je krivac za povećanje rizika od infekcije urinarnog trakta - objasnila je dr. Streicher. Većina infekcija urinarnog trakta se javlja u roku od 24 sata nakon odnosa, a Američki časopis porodičnih lekara je otkrio da je „učestalost odnosa najbolji pokazatelj ko će imati česte UTI“.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading