KLJUČNA STVAR PRI IZBORU: Kako da budete sigurni da ne kupujete otrovna jaja za prazničnu trpezu?

Autor:

Lifestyle

28.04.2024

02:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opasnost od zaraženih jaja

KLJUČNA STVAR PRI IZBORU: Kako da budete sigurni da ne kupujete otrovna jaja za prazničnu trpezu?

Foto: Srpski telegraf


Jaja su često prvi izbor za brzi i hranljiv doručak, ali postoji suptilna promena koja može ukazivati na potencijalnu opasnost od trovanja hranom. Naime, američko Ministarstvo poljoprivrede upozorava da promena boje belanceta ili prisustvo iridescencije može ukazivati na prisustvo bakterije "pseudomonas". Konzumiranje jaja zaraženih ovom bakterijom može dovesti do trovanja hranom, upozoravaju stručnjaci.

Pažljiv izbor jaja

Posebno uoči pravoslavnog praznika Vaskrsa, kada je potražnja za jajima veoma visoka, važno je pažljivo birati jaja prilikom kupovine. Belance koje je ružičasto ili pokazuje znakove prelivanja boje treba odmah baciti, kako bi se izbeglo potencijalno trovanje hranom.

Preventivni koraci

Stručnjaci ističu da je važno da potrošači pažljivo biraju kutije sa jajima, izbegavajući one sa napuklim ili oštećenim ljusakama. Takođe, prema rečima dr Dejana Krnjaića sa Fakulteta veterinarske medicine, kupci ne bi trebalo da uzimaju pojedinačna jaja iz kutije, već da vrate celu kutiju proizvođaču kako bi dobili zamensku kutiju sa potpuno neoštećenim jajima.

Simptomi trovanja hranom

Ukoliko dođe do konzumiranja zaraženih jaja, mogu se javiti simptomi poput grčeva u stomaku, povišene temperature i malaksalosti, što su česti znaci trovanja salmonelom. Stoga, pažljiv izbor jaja i pažljiva priprema su ključni koraci u prevenciji ovakvih zdravstvenih problema.

Kao što se vidi, iako jaja predstavljaju važan deo ishrane, ipak je neophodno voditi računa o njihovom kvalitetu i izbegavati potencijalno opasna jaja kako bismo sačuvali svoje zdravlje.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading