OVAKAV KROMPIR NE SMETE NIKAKO DA JEDETE! Možete da dobijete ozbiljnu bolest!

Autor:

Lifestyle

25.04.2024

19:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova bakterija može izazvati ozbiljno trovanje, a simptomi uključuju glavobolju, vrtoglavicu, brzo umaranje, slabost, povišenu temperaturu, bol u stomaku, mučninu, povraćanje i proliv.

OVAKAV KROMPIR NE SMETE NIKAKO DA JEDETE! Možete da dobijete ozbiljnu bolest!

Foto: Izvor: YouTube/ Spice Bangla

Krompir je bez sumnje jedna od omiljenih namirnica na našim prostorima, ali inženjer biotehnologije Marija Rakić Ljubomirović upozorava da postoji opasnost po zdravlje ukoliko se ne pridržavamo određenih pravila prilikom njegove konzumacije.

Opasnost od bakterije Clostridium botulinum

Jedna od ključnih informacija koju je Marija Rakić Ljubomirović  istakla je da krompir koji stoji na sobnoj temperaturi može postati tamniji, čak zelenkasto-plave boje, što ukazuje na mogućnost razvoja bakterije Clostridium botulinum. Ova bakterija može izazvati ozbiljno trovanje, a simptomi uključuju glavobolju, vrtoglavicu, brzo umaranje, slabost, povišenu temperaturu, bol u stomaku, mučninu, povraćanje i proliv. Stoga, važno je da krompir čuvamo u frižideru, idealno sa poklopcem, kako bismo izbegli potencijalnu opasnost po zdravlje.

Najzdraviji načini podgrevanja krompira

Često nam se desi da nam krompir ostane, pa ga kasnije podgrevamo. Marija  Rakić Ljubomirović  je podelila najzdravije načine za podgrevanje krompira kako bismo sačuvali njegove nutritivne vrednosti. Preporučuje se zagrevanje kuvanog krompira u rerni na temperaturi od 175°C, ili u mikrotalasnoj uz dodatak vlažnog papirnatog ubrusa kako bi se sprečilo isušivanje. Takođe, moguće je podgrejati krompir i u tiganju sa malo maslinovog ulja, čime se postiže hrskava kožica.

Prevencija je ključna

Kako bismo izbegli potencijalne opasnosti po zdravlje prilikom konzumacije krompira, važno je da se pridržavamo preporuka stručnjaka poput Marije Rakić Ljubomirović. Čuvanje krompira u frižideru, pravilno podgrevanje i pažljiva priprema su ključni koraci ka sigurnoj i ukusnoj konzumaciji ove omiljene namirnice.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading