DVE GRICKALICE SU NAJGORE ZA NAS, JEDNA SE SMATRA "ZDRAVOM": Podižu ŠEĆER u krvi, opasne su!
Mnogi zamenjuju pravi obrok sa tom grickalicom, a zapravo je štetna po zdravlje!
Iako su grickalice neodoljive, važno je biti svestan da neke od njih mogu značajno uticati na naš metabolizam i celokupno zdravlje. Dijetetičar i nutricionista Krutika Nanavati ističe da neke od ovih "najgorih grickalica" mogu biti pune rafinisanih šećera, nezdravih masti i prerađenih sastojaka koji mogu narušiti ravnotežu našeg tela.
Slatke energetske pločice
Slatke energetske pločice, poput pločica od granole i voćnih pločica, često se smatraju zdravim opcijama, ali možda nemaju toliku nutritivnu vrednost koliku mislimo. Previše šećera može dovesti do brzih promena nivoa šećera u krvi, što može rezultirati problemima sa insulinom i insulinskom rezistencijom.
Krekeri
Prerađeni krekeri, uključujući perece, krompir, kukuruz ili tortilja čips, često sadrže rafinisana zrna, visok sadržaj natrijuma i nezdrave masti. Nedostatak vlakana u krekerima napravljenim od rafinisanih žitarica može izazvati nagle skokove šećera u krvi. Nezdrave masti, poput delimično hidrogenizovanih ulja koja se nalaze u krekerima, mogu podsticati upalu i oštetiti zdravlje creva, utičući na metabolizam, prenosi "Index.hr."
Ove činjenice ukazuju na važnost pažljivog biranja grickalica i obraćanja pažnje na sastojke koje sadrže. Naša ishrana može imati značajan uticaj na naše zdravlje, te je važno voditi računa o unosu šećera, masti i prerađenih sastojaka kako bismo održali zdrav metabolizam i celokupno zdravlje.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)