LEKARI OTKRIVAJU: Koji sendvič je NAJBOLJI, a koji NAJGORI za zdravlje
U stalnoj jurnjavi sa obavezama, teško je pronaći vreme za normalan obrok, a sendvič je uvek jednostavno i brzo rešenje.
Međutim, u njihovoj jednostavnosti i leži koren velikog problema, jer nije svejedno kakve sendviče jedete - sa raznim premazima, šunkom, salatama...
Kako navodi doktorka Debora Li, sendviči nisu uvek najzdraviji izbor, a mnogi od njih imaju više kalorija od pice.
Jedan od omiljenih sendviča mnogih je sa belim hlebom, sirom, šunkom, kiselim krastavacem i zelenom salatom. Ali ako želite da smanjite unos kalorija, to nikako nije dobar izbor, ističe dr Li.
- Na žalost, ovo nema naznaka zdravog sendviča! Za početak, to su neverovatne 404 kalorije. Ako tome dodate pakovanje čipsa (153 kalorije) i limenku gaziranog soka (139 kalorija), to znači da vaš ručak ima 696 kalorija! - objasnila je Li za Dejli Ekpres.
Ona je otkrila koje su vrste sendviča najbolje i najgore za naše zdravlje.
Najbolji sendvič
Dr Li je otkrila da je najzdraviji sendvič sa hlebom od integralnih žitarica, sa nemasnim proteinskim prelivom poput piletine, ćuretine ili ribe, kao i zdravim namazom poput humusa ili avokada.
- Dodavanje zelene salate, paradajza ili krastavca povećava sadržaj vitamina i minerala. U idealnom slučaju, ovaj sendvič napravite sami od nule sa kvalitetnim sastojcima - rekla je doktorka i preporučila hleb od kiselog testa koje sadrži prebiotike i sjajno je za zdravlje creva ili ražen ili integralni hleb zbog sadržaja vlakana.
- Svi bi trebalo da jedemo 30 grama vlakana dnevno, tako da nam konzumacija hleba bogatog vlaknima pomaže da postignemo cilj. Vlakna su ključna za osiguravanje prolaska hrane kroz creva pravilnom brzinom, za snižavanje holesterola i sprečavanje zatvora - pojasnila je.
Najgori sendvič
Dr Li je upozorila da je najgori sendvič kupljen u prodavnici, posebno ako mu je prošao rok trajanja ili rok upotrebe.
- Gotovi sendviči mogu da sadrže mnogo masti, šećera i soli. Na primer, često sadrže prelive poput majoneza sa visokim procentom masti. Kupovni hleb često ima visok sadržaj šećera i soli. Neki gotovi sendviči imaju više od 690 kalorija. Ako morate da kupite sendvič, uvek pažljivo pročitajte deklaraciju - rekla je.
- Ako pravite sendvič kod kuće, nemojte da koristite beli kupovni hleb, prelive sa visokim procentom masti, soli ili prerađenih sastojaka, kao i majonez zbog sadržaja masti - zaključila je doktorka.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)