JUTARNJI NAPITAK KOJI SU PILI NAŠI STARI: Samo čaša dnevno je DOVOLJNA da vam celo telo vrvi od ENERGIJE!

Autor: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ

Lifestyle

25.03.2024

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo morate da probate.

JUTARNJI NAPITAK KOJI SU PILI NAŠI STARI: Samo čaša dnevno je DOVOLJNA da vam celo telo vrvi od ENERGIJE!

Foto: youtube/printscreen/ Sirotinjski al' pošteno

Sok od cvekle je napitak čiji je blagotvoran uticaj na jačanje imuniteta poznat već generacijama unazad. Ovaj tradicionalni recept, koji su naši stari prenosili s kolena na koleno, i danas je izuzetno popularan.

Sastojci i priprema

Republika

Foto: youtube/printscreen/ Sirotinjski al' pošteno

Veoma jednostavan recept, a mnogo će vam se svideti

Da biste napravili sok od cvekle, potrebno je:

  • 2 kg cvekle,
  • 3 kg šećera,
  • 3 kesice vanilin šećera i
  • 3 kesice limuntusa ili pravog limuna.

Priprema:

Cvekle se operu, oljušte i izrežu na kolutove. Zatim se stavljaju u šerpu sa 3 litra hladne vode i kuvaju dok ne proključa, nakon čega se temperatura smanjuje i cvekla kuva još otprilike 30 minuta. Nakon toga, cvekla se izvadi iz šerpe, a u tečnost se dodaje šećer i meša dok se potpuno ne istopi. Na kraju se dodaju vanilin šećer i limuntus, uz mešanje dok se sastojci ne sjedine. Gotov sok se sipa u oprane i sterilisane staklene flaše, dobro zatvori i ostavi da se ohladi na sobnoj temperaturi pre nego što se stavi u frižider.

Cvekla je bogata antioksidansima, vitaminima i mineralima, a sama boja soka ukazuje na prisustvo korisnih fitonutrijenata. Sok od cvekle poznat je po svojim detoksikacijskim svojstvima, kao i po sposobnosti da poveća izdržljivost organizma. 

Ovaj napitak je najbolje piti odmah ujutru na prazan stomak, a možete i kasnije u toku dana. 

Sok od cvekle je ne samo osvežavajući napitak već i lekovito sredstvo koje seže duboko u tradiciju narodne medicine. Njegova priprema zahteva malo truda, ali su koristi za zdravlje višestruke. Zbog toga, ne čudi što je recept za ovaj sok opstao kroz generacije, a njegova popularnost ne jenjava ni dana.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading