RECEPT ZA GRČKE MEKIKE: Potrebna su samo ČETIRI sastojka, mnogi tvrde da su još UKUSNIJE od naših!

Autor: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ

Lifestyle

25.03.2024

07:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj način pravljenja mekika morate da probate.

RECEPT ZA GRČKE MEKIKE: Potrebna su samo ČETIRI sastojka, mnogi tvrde da su još UKUSNIJE od naših!

Foto: YOUTUBE/PRINTSCREEN/ LIVE KITCHEN CHANNEL

Nema osobe na našem podnevlju da ne voli vruće i mekane mekike. Pre svega nas podsećaju na detinjstvo, a uglavnom ih jedemo za doručak sa čašom jogurta ili za večeru. 

Postoji dosta recepata za ovo pecivo, sada čak postoje i lažne mekike, a ne zna se koje su ukusnije. Ako i vi volite ih jedete, predlažemo da isprobate ovaj grčki recept. Potrebno je samo četiri sastojka i malo vremena, a kako se u ovom grčkom recept koristi sampodižuće brašno, pročitajte lako da ga napravite kod kuće.

Republika

Foto: YOUTUBE/PRINTSCREEN/ LIVE KITCHEN CHANNEL

Probajte mekike na drugačiji način

 

RECEPT ZA GRČKE MEKIKE 

Sastojci: 

  • 400 g samopodižućeg brašna (self raising flour)
  • 100 ml vode
  • 200 g jogurta
  • 200 g grčkog feta sira

Još:

  • med 
  • feta sir 

Grčki recept za mekike sa feta sirom: 

U posudi pomešajte jogurt i vodu, pa sjedinite i dodajte pola količine brašna. Zatim promešajte, pa dodajte mrvljenu fetu i preostalo brašno. Umesite testo za mekike i podelite ga na 4 jednaka dela. Na porašnjenoj površini razvucite testo za mekike i pržite u dosta ulja koje ste dobro zagrejali. Pročitajte i kako da znate da li je ulje zagrejano. Gotove mekike ako želite možete da prelijete medom i pospete feta sirom. 

Recept za slatke mekike 

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 200 g jogurta
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašike ulja
  • 350 g brašna
  • 8 g praška za pecivo
  • pola kašičice soli
  • džem od kajsije

Priprema:

Jaje pomešajte sa vanilin šećerom i šećerom, dodajte prstohvat soli, pa zamutite ručnom mutilicom. Dodajte ulje, jogurt, brašno i prašak za pecivo, pa mešajte dok ne dobijete glatko testo. Razvucite ga oklagijom na debljunu oko pola centimetra, pa ga podelite na 12 delova. Pržite svaku mekiku na vrelom ulju, po nekoliko minuta sa obe strane, da dobiju hrskavu rumenu koricu. Kada se prohlade uz pomoć šprica ih napunite džemom od kajsija, a po želji pre služenja ih pospite šećerom u prahu.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading