LENJA PITA SA JABUKAMA: Poslastica koju svako može da napravi, veoma je JEFTINA!

Autor: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ

Lifestyle

24.03.2024

07:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lenju pitu morate da napravite ako do sada niste.

LENJA PITA SA JABUKAMA: Poslastica koju svako može da napravi, veoma je JEFTINA!

Foto: Printscreen/ YouTube/Uradi Sama- Ideje za kreativce

Svi znamo da za lenju pitu, popularnu starinsku poslasticu. Vrlo često ih pripremaju domaćice iz Srbije jer se veoma lako i jednostavno sprema. Pored dobrog ukusa, treba naglasiti da su sastojci za pripremu veoma jeftini i ekonomični. 

Obično se pravi sa jabukama, ali može i sa višnjama, borovnicama i drugim voćem. Izgleda tako što se među dve kore stavi voće. Kroz vreme su nastale različite varijante recepata, a svaka domaćica ima tajni recept za svoju pitu.

Republika

Foto: Youtube/Recepttura

Svima je dobro poznata ova poslastica

Sastojci:

  • 4 jajeta
  • 4 kašike šećera
  • korica limuna
  • 50 ml maslinovog ulja 
  • 30 ml mleka
  • 2 šolje brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • šećer u prahu
  • 700 g rendanih jabuka
  • cimet
  • 1 kašika griza
  • šećer za jabuke

Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje, mleko, brašno sa praškom za pecivo i sve dobro izjednačiti. U podmazan pleh sipati pola testa i izravnati. Rasporediti odozgo jaguke sa cimetom i grizom. Sipati ostatak testa, prekriti jabuke i peći na 200 stepeni oko 45-50 min.

Postoji i posna varijanta 

Sastojci:

Za testo: 

  • 2 šolje brašna
  • 2 šolje griza
  • 1 šolja šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • šećer u prahu za posipanje

Za fil:

  • 1,5 kg rendanih jabuka
  • 1 šolja šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 limun
  • 1 vanilin šećer

Priprema:

Jabuke izrendajte, pa dodajte šećer, vanilin šećer, cimet i rendanu koru limun. Promešajte i ostavite sa strane. U drugoj posudi pomešajte brašno, griz, šećer i prašak za pecivo, pa promešajte. Podelite smesu na 3 jednaka dela. U tepsiju sipajte polovinu smese, pa izjednačite. Stavite pola fila, sipajte drugi deo smese, pa opet fil i na kraju pospite treći deo smese. Pokrijte i ostavite da odstoji 10 minuta. Lenju pitu pecite na 200°C oko 40 minuta. Pospite je šećerom u prahu, pa pokrijte krpom i ostavite do sutradan. Jabuke će pustiti sok i lepše će se povezati sa testom. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading