OVO JE BIO OMILJENI KOLAČ U JUGOSLAVIJI: Priprema se za čas, a ukusom obara s nogu
Ovaj kolač jednostavno se priprema i super je za one "iznenadne goste".
Ukus vanile, jabuke i pudinga - savršenstvo! Jeste li nekada probali Jugoslovenski kolač? Starije domaćice sigurno znaju o kojoj poslastici je reč, stoga recept je pred vama.
Sastojci:
Četiri jaja
200 grama šećera
130 mililitara ulja
130 mililitara vode
200 grama oštrog pšeničnog brašna
Jedan prašak za pecivo
Sastojci za preliv:
1 litar vode
200 grama šećera
Jedan kilogram jabuka
Dva pudinga od vanile
Za dekoraciju:
500 mililitara slatke pavlake
Način pripreme biskvita:
Odvojite belance od žumanaca, te penasto umutite belanca i šećer. Dobijena pena bi trebalo da bude čvrsta. Zatim pomešajte brašno i prašak za pecivo. Umutite žumance sa uljem, vodom i brašnom (u koje ste prethodno dodali prašak za pecivo). Potom sjedinite dobijene dve mase kašikom, ne mikserom. Pecite koru na 180 stepeni oko 20 minuta.
Kako da napravite preliv?
Iseckajte sitno jedan kilogram jabuka. Stavite 900 mililitara vode da ključa te, dodajte 200 grama šećera. Kada se šećer istopi, dodajte jabuke i kuvajte ih oko 20 minuta.
Pomešajte 100 mililitara vode i dva pudinga od vanile, ovu masu dodajte u jabuke i nastavite da ih kuvati. Kuvajte uz konstanto mešanje oko 3 minuta, te dobijeni fil prelijte preko kore. Biskvit treba da vam bude hladan.
Umutite 500 mililitara pavlake za kuvanje i premažite je preko kolača kada se potpuno ohladi. Poslasticu držite u frižideru oko 6 sati pre služenja, prenosi “Receptor”.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)