KAKO DA SLAVSKI KOLAČ NE PUCA? Saveti za pripremu savršenog hleba
Kako da se slavski kolač ne rascveta na površini?
Slavski kolač deo je tradicije. Slava je jedno od najvažnijih datuma jedne porodice. Neki vole da je obeležavaju uz mnogobrojne prijatelje, dok drugi to rade samo u okviru porodice. Bilo kako bilo slavski kolač je nešto što svi pripremaju. Porodica obeležava ovaj dan uz sveću, žito i naravno kolač. Svaka domaćica želi da napravi najlepši slavski kolač.
Razlozi zašto kolač puca
Ne možete da utičete na kvalitet brašna ili rerne. Čak i najboljim domaćicama desi se da kolač pukne prilikom pečenja, a to nije nešto na šta mogu mnogo da utiču. Svakako, pucanje kolača ne utiče na njegov ukus, može samo biti hrskaviji i lepši. Spomenuli smo rernu, tako da to može biti prvi razlog.
Kada imate starije rerne koje ne greju ujednačeno može doći do pucanja kolača, jer će jedna strana testa rasti, a druga stagnirati. Takođe, da bi testo lepo naraslo, morate ga ostaviti više puta prekriveno. Tako da dolazimo do još jedne tačke.
Nemojte da zaboravite da testo prekrijete dok čekate da naraste, jer onda se može desiti da se testo osuši dok stoji.
Takođe, kolač ne bi trebalo da stoji mnogo blizu gornjeg grejača, već negde na sredini, kako se taj gornji deo ne bi previše sušio.
Ukrašavanje kolača vremenom se menjalo, odnosno unapređivalo. Često se dodaju dekorativni elementi poput cvetova, krsta ili pletenica koja doprinose da kolač lepše izgleda. Poslužite se i ovim trikom i ulepšajte kolač.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Pročitajte i...
BONUS VIDEO:
Komentari (0)