BILJNA ISHRANA ZA DUGOVEČNOST I ZDRAVLJE: Veganstvo kao zdrav način života
Kod osoba koje se hrane isključivo biljnom hranom stopa oboljenja od hroničnih bolesti je manja, a ono što nauka dokazuje u praksi jeste da bismo spasli mnogo više života kada bismo se svi zajedno okrenuli ovom načinu ishrane.
U poslednje vreme sve više ljudi se okreće prirodi i zdravom načinu ishrane koja se bazira na proizvodima biljnog porekla. Iako može delovati kao pomodarstvo i momentalan trend, vegani, među kojima su i brojni lekari, tvrde da se isključivanjem mesa, mleka i jaja iz ishrane organizam štiti od bolesti, obezbeđuje se zdrava energija i elan, a nije zanemarljiva ni ekološka dobrobit i empatija prema životinjama.
PRIRODAN LEK ZA BOLESNO SRCE
- Osnovne zdravstvene prednosti veganske ishrane su manja stopa oboljenja i umiranja od najčešćih hroničnih bolesti - kardioloških oboljenja, dijabetesa, bolesti krvnih sudova, autoimunih i malignih bolesti, kao i mnogih drugih. Najčešći uzrok smrtnosti u svetu i kod nas su srčana oboljenja, a biljna ishrana dokazano prevenira oboljenje od ove grupe bolesti, dok u nekim slučajevima može i potpuno da okrene njihov tok. To je zaista fascinantan podatak jer svaki drugi čovek umire od posledica srčanih oboljenja. Mislim da je veoma važno da ljudi znaju da postoji prirodan način na koji možete da se lečite, a današnja medicina se svela na puko uzimanje farmaceutskih lekova. Ja, kao lekar, osećam dužnost da sa ljudima podelim lično iskustvo s veganskom ishranom - kaže dr Jovana Mašić, lekar iz Šapca i pobornik veganstva.
Ona dodaje da je, kao dvogodišnja devojčica, operisala urođeno iščašenje kuka, a 2013, na trećoj godini fakulteta, igrajući košarku, povredila je ligamente kolena. Nakon toga dr Mašić započinje da se interesuje i informiše o veganskoj ishrani.
- Najznačajnija knjiga u tom periodu za mene bila je "Moć ishrane" dr Kolina Kempbela. Nisam postala automatski vegan, ali sam znala da moram da preispitam dotadašnja ubeđenja na malo dubljem nivou. Nakon mnogo pročitanih knjiga i studija nisam mogla više da nađem nijedan valjani razlog protiv veganstva, pa sam tako 2017. zvanično postala vegan, i to na Božić. Nedugo zatim osetila sam povećan priliv energije, kao i smanjenje tegoba izazvanih alergijama koje su me do tada mučile. Takođe, moje koleno očito voli način na koji se hranim, pa se ne sećam kada sam poslednji put imala bolove. Nisam popila nijedan lek skoro pet godina, najveća prednost jeste to što sam retko bolesna, a i kada se prehladim, to traje jedan dan - naglašava dr Mašić.
OBAVEZNE MAHUNARKE I ZELENO POVRĆE
Ona ističe da je velika zabluda da vegani ne mogu da budu zdravi, kao i da biljna ishrana neće obezbediti dovoljne količine proteina, gvožđa i kalcijuma.
- Dobar izvor proteina za vegane nalazi se u mahunarkama poput pasulja, soje, leblebija i sočiva, ali i u žitaricama i zelenom lisnatom povrću. Čak i kada biste ceo dan jeli samo brokoli, uneli biste dovoljno proteina. Za osobe koje se opredele za veganski način ishrane najvažnije je da svakodnevno jedu i orašaste plodove, semenke i narandžasto povrće jer će, na taj način, uneti sve neophodne mikro i makro nutrijente. Što se tiče omega masnih kiselina, preporuka je da pojedete kašiku samlevenog lanenog semena svakog dana, a ostale namirnice bogate omega masnim kiselinama jesu čija i seme konoplje. Od izuzetnog je značaja i da količinski unosite dovoljno hrane - kaže dr Mašić.
Ona naglašava da je od vitaminskih suplemenata za vegane obavezan jedino preparat kojim ćete unositi vitamin B12. Nedostatak ovog vitamina je problem savremenog sveta, a ne samo veganstva, jer se i životinjama suplementira, i to je jedini razlog zašto ljudi koji su na standardnoj ishrani nemaju dodatne potrebe za ovim vitaminom. Takođe, ako u zimskom periodu ne provodite dovoljno vremena na suncu, biće vam potreban i vitamin D. Ako ne volite alge, koje zadovoljavaju potrebe za jodom, preporuka je da koristite suplement joda, dok su svi ostali suplementi opcioni.
- Nažalost, većina vegana jede veoma nezdrav veganski džank-fud, pa sa ciljem da ljudima dokažem da zdrava biljna hrana može biti i te kako ukusna 2018. otvorila restoran zdrave hrane u Šapcu, koji nosi simbolično ime "Grin vajbs". Dosta mojih prijatelja je probalo razne veganske specijalitete koji su im se dopali, ali su izjavili da takva jela nema ko da im sprema, pa sam odlučila da im to omogućim. Zanimljivo je da kod nas dolaze više ljudi koji nisu vegani, već samo žele da se hrane zdravo. Topla preporuka svima je da probaju tofu sendvič ili tortilje iz naše ponude, ali i palačinke s domaćim čokolešnik namazom. Specijalizovali smo se i za izradu sirovih torti, koje su idealno rešenje za osobe koje imaju problem s insulinskom rezistencijom - objašnjava dr Mašić.
PRIMER DNEVNOG JELOVNIKA ZA VEGANE
- DORUČAK
Ovsena kaša s voćem i orašastim plodovima
- RUČAK
Kari s leblebijama, pirinčem i zelena salata
- VEČERA
Integralna tortilja s tamnozelenim lisnatim povrćem, tofu sirom, kinoom i humusom
- UŽINE
Voće, orašasti plodovi i semenke
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)