SPREMITE MESO TAKO DA SAČUVATE VITAMINE I MINERALE! Kardiolog otkriva 3 najdravija načina pripreme
Gvožđe je veoma važno za naše celokupne zdravlje. Ovaj sastojak je komponenta crvenih krvnih zrnaca, učestvuje u transportu kiseonika kroz celo telo.
Ako imate više nego što je potrebno, ono se čuva u vidu zaliha u našem telu za buduću upotrebu.
Zanimljivo je da žene gube dvostruko više gvožđa nego muškarci i veća je verovatnoća da pate od njegovog nedostatka, posebno u trudnoći.
Crveno meso je krcato gvožđem, ali preterana konzumacija ove namirnice nosi sa sa sobom i određene rizike po zdravlje.
"Kod crvenog mesa postoji veliki rizik od razvoja onkoloških i kardiovaskularnih bolesti", upozorila je kardiolog, doktorka Asijat Kačirova i napominje da nikako ne treba preterivati sa njegovim unosom.
Optimalna količina ovog mesa za zdravu osobu iznosi 400-500 grama nedeljno, ali za gojazne osobe, one sa kardiovaskulatnim problemima i visokim holesterolom količina mora da bude manja.
A kako pripremiti crveno meso da ne škodi zdravlju, kardiolog Kačirova kaže:
"Najbolje je dinstati ga na crnom luku i vodi, peći u gril tiganju ili na roštilju, ali nikako na ćumur. Na ovaj način crveno meso ne samo da je zdravo već i dijatalno", ističe dr Asijat.
Navela i je i od kog crvenog mesa naš organizam ima najviše koristi, a to su govedina, junetina i jagnjetina. Oni sadrže najviše hranljivih materija među kojima su gvožđe, selen, vitamini B i esencijalne polinezasićene masne kiseline, koje su potrebne za jačanje imuniteta, centralnog nervnog i mišićnog sistema.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)