NAJBOLJI EKLERI! Recept za francuski kolač koji svi obožavaju
Ekleri su klasičan francuski dezert koji je postao poznat širom sveta zbog svoje jednostavnosti i ukusa koji je previše dobar da biste mogli da mu odolite...
Ekleri se prave od testa sličnom onom koje se koristi za profiterole ili princes krofne, a puni se kremom i preliva topljenom čokoladom. Ime potiče od francuske reči ekler koja u prevodu znači "svetlost munje". Pogađate - zato što se jedu toliko brzo!
Sastojci:
Za testo:
4-5 jaja
250 ml vode
125 ml ulja
150 g brašna
prstohvat soli
3 kašičice šećera
Za fil:
400 ml slatke pavlake
80 g tamne čokolade
3 kašičice instant kafe
Za glazuru:
200 g tamne čokolade
6 kašika ulja
Priprema:
Za fil zagrejte slatku pavlaku, dodajte instant kafu i čokoladu izlomljenu na komadiće, ostavite da se ohladi i prebacite u frižider na 2 sata. Za testo razbijte 4 veća ili 5 manjih jaja. U šerpu sipajte vodu, dodajte ulje, so i šećer i stavite da provri. Sklonite s vatre i dodajte brašno da dobijete gusto i glatko testo. Ostavite minut-dva da se testo prohladi, pa dodajte jaja iz 2-3 puta, sipajući i mešajući posle svakog dodavanja. Zagrejte rernu na 200 stepeni, obložite pleh pek papirom. Testo sipajte u dresir kesu na koju ste postavili široki zvezdasti nastavak. Ovim nastavkom istiskajte eklere dugačke oko 10 cm i pecite oko 20-30 minuta. Ohlađene kolačiće presecite uzduž, izvadite fil iz frižidera i ulupajte ga mikserom. Filujte donju polovinu kolačića, pa ih poklopite. Na pari istopite čokoladu sa uljem i prelijte eklere.
Uživajte!
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)