TRI NAJSLASNIJA RECEPTA: Ovako ukusne PALAČNIKE još niste probali!
Širom sveta danas se obeležava svetski Dan palačinki, a mi vam donosimo neke od najukusnijih recepata.
U hrišćanskoj tradiciji, Dan palačinki se još naziva i Palačinka utorak ili Debeli utorak, pa eto povoda da se bez griže savesti bacite na ovu, svima nam omiljenu, poslasticu.
Klasične palačinke
Potrebno je za 10 komada:
1 jaje, 400 g brašna, 225 ml mleka, 225 ml kisele vode, prstohvat soli.
Priprema:
Umutite jaje sa mlekom i kiselom vodom, pa postepeno dodajte brašno i umutite homogenu smesu bez grudvica. Ostavite je da odstoji pola sata, pa pecite palačinke na zagrejanom tiganju.
Američke palačinkePotrebno je: 2 jaja, 2 kašike šećera, 1 kašičica vanil šećera, 250 ml jogurta, 50 g maslaca, pola kesice praška za pecivo, 200 g brašna Priprema: Odvojiti belanca od žumanaca i umutite belanca sa jednom kašikom šećera. Drugu kašiku šećera umutite sa žumancima. U umućena žumanca dodajte vanil šećer i jogurt i otopljen maslac. Promešajte dodajte pola kašičice praška za pecivo i brašno. Sve dobro umutite, pa lagano umešajte sneg od belanaca. Pecite palačinke prvo sa jedne strane, kada se pojave mehurići na površini, okrenite je i pecite još pola minuta. Prelijte ih javoriovim sirupom ili medom i stavite kockicu putera. |
Palačinke iz rerne
Potrebno je:
1/2 šolje brašna, 1/2 mleka, 2 veća jaja, 2 kašičice šećera, 1 kašičica ekstrakta vanile, 2 kašičice soli, 2 kašičice putera
Priprema:
Brašno, mleko, jaja, šećer, so i ekstrakt vanile dobro izblendajte. Dobićete prilično tečno testo, i ostavite ga da odstoji u blenderu od 20 do 25 minuta. U međuvremenu tiganj u kome ćete pripremati palačinku zagrejte istovremeno sa rernom na 220 stepeni oko 20 minuta. Kada se zagreje, izvadite tiganj pomoću rukavice i stavite ga na šporet, a potom u njega izručite 2 kašike putera, mešajte dok se ne rastopi i njime premažite dno i stranice tiganja. Potom u tiganj izručite pripremljeno testo, i nagnite tiganj po potrebi dok se testo ravnomerno ne rasporedi. Pecite oko 15-ak minuta, sve dok palačinka ne naraste, malo ne popuca i ne postane braonkasta na vrhu i po ivicima. Služite toplo i direktno iz tiganja, piše Žena Blic.
Opširnije o Danu plačinki možete pročitati OVDE.
Prijatno!
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)