(RECEPT) Zimnica: Tradicionalni slasni paradajz sos koji ćete koristiti uz svako jelo
Sezona paradajza bliži se kraju, a najbolji način da iskoristimo slasne polodove jeste da se napravi ukusan paradajz sos, u vidu zimnice, koji se može poslužiti uz mnoga jela kao odličan prilog.
Recept koji je pred vama predstavlja tradicionalni način pripreme ovog ukusnog sosa. Od količina koje su prikazane dobija se oko 6 litira paradajz sosa.
Sastojci
- 10 kg paradajza
- 150 g soli
- 100 g šećera
Priprema
Paradajze operite pa ih narežite u veliki lonac. Dodajte so i šećer pa paradajz zgnječite rukama. Stavite na vatru da kuva oko 45 minuta, odnosno dok se paradajz ne počne raspadati. Za to vrijevreme ime operite boce i staklenke pa ih dobro osušite na suncu ili u rerni. Tokom kuvanja paradajz povremeno promešajte.
Povrće propasirajte tako da vam ne ostane ništa od tečnosti u povrću. Umesto klasičnog načina pasiranja postoje i savremeni aparati koje možete nabaviti i olakšati sebi posao. Ovde možete i probati vaš paradajz sos pa dodati šećera ili soli ukoliko mislite da treba.
Pasirano povrće vratite u lonac. Lonac stavite na vatru i kuvajte još oko 45 minuta, odnosno do željene gustoće. Povremeno promešajte. Kuvan paradajz sos ulijte u boce i tegle po želji, zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Napomena
Vi u svoj paradajz sos možete ubaciti i dodatne začine po želji, zavisi za šta želite da ga koristite, to može biti i bosiljak, ruzmarin ili muškatni oraščić.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)