Recept sa dvora Nemanjića: Svinjetina "Sveti Marko" koja je kao ratluk
Naziv ovog jela inspirisan je legendom prema kojoj su Venecijanci mošti apostola i jevanđeliste Svetog Marka preneli u Veneciju u svinjskoj koži, kao i čuvenom vizantijskom mešavinom, kako je nazivan spoj tri začina – bibera, karanfilića i cimeta – koji je vrlo često korišćen tokom srednjeg veka prilikom pripreme jela.
Sastojci:
- Svinjski but
- krupna so
- venecijanska mešavina (po 2 kašike cimeta, bibera i karanfilića)
- mast
- mešavina od 3 kašike meda i 3 kašike vina
Priprema:
Svinjski but dobro natrljajte solju, venecijanskom mešavinom i mašću. Meso stavite u crepulju ili neku drugu keramičku posudu i pecite ga oko dva sata. Pri kraju pečenja, nekih desetak-petnaest minuta pre sklanjanja s vatre, but premažite prelivom od vina i meda kako bi pečenje dobilo hrskavu koricu boje rubina. Pečenje se služi tek kad je dobro ohlađeno.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)