Ceo život na pogrešan način pravite kockice za led: Sa ovim trikom ubrzaćete postupak
Kada naiđu topli dani povećava se potreba za hladnim napicima. Jedan od najboljih načina da rashladite omiljeno piće jeste da u čašu ubacite nekoliko kockica leda.
Za pravljenje leda potrebno je da voda provede neko vreme na niskoj temperaturi u komori za zamrzavanje. Mnogi ljudi ovaj jednostavan proces izvode na pogrešan način tako što sto stavljaju hladnu vodu u kalup za led.
Naime, za efikasnije pravljenje leda u komoru je najbolje ubaciti vruću vodu. Ovde je reč o fenomenu poznatom pod nazivom efekat "Mpemba", a otkrio ga je student iz Tanzanije Erasto Mpemba 1963. godine. Do ovog otkrića došao je sasvim slučajno tako što je jednoga dana shvatio da se otopljeni i vruć sladoled brže se zaledi od onog koji je "poluotopljen".
Konačno objašnjenje ovog fenomena ne postoji, ali se ipak javljaju dve moguće terije zašto se ovo dešava. Prema prvoj teoriji topla voda brže isparava, smanjuje se njena zapremina i usled toga brže nastaje led. Prema drugoj teoriji, hladna voda se ponaša kao izolator i onemogućava da se led brzo formira u kalupima.
Zato sledeći put kada planirate da napravite led, u kalupe sipajte vruću vodu, proces će ići mnogo brže.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)