Ovo je spisak od 9 namirnica zbog kojih telo poprima neprijatan miris!
Stručnjaci izdvajaju devet prehrambenih namirnica koje uzrokuju pojačano lučenje mirisa iz organizma, iako su zapravo zdrave, ali zbog njih znoj ima intenzivniji neprijatan miris.
Naše čulo mirisa jedno je od glavnih čula kojim raspolažemo i na koje se oslanjamo - bilo pri odabiru dobre hrane, partnera ili pak za detekciju opasnosti. Takođe, očigledno je kako su ljudi posvećeni vlastitom mirisu, a na tome kozmetička i parfemska industrija svake godine okreće milijarde.
Ipak, nije važno samo kako i koliko se često kupamo, koji dezodorans ili koji parfem koristimo, već i ono što u sebe unosimo, ističu stručnjaci, koji su izdvojili devet namirnica odgovornih za "smrad".
1. Paradajz
Britanski naučnik Čarls Stjuart otkrio je da se neugodan miris tela može povezati s jedenjem paradajza. Naime, on je primetio sličnost u mirisu ljudskog znoja i kore paradajza, pa je analizirao tu "slučajnost" i zaključio da na miris znoja utiču terpen i karotenoid iz paradajza. Rešenje nije izbaciti paradajz iz ishrane, ali alternativa je jesti ga umereno ili ga pre kuvati - jer se time gubi i efekt pojačanog lučenja mirisa, piše Brajt Sajd.
2. Mlečni proizvodi
Veliki broj ljudi ima smanjenu toleranciju na laktozu jer im nedostaje enzim za razgradnju. U nekim slučajevima, konzumiranje mlečnih proizvoda kod ljudi sa ovakvim tipom metaboličkog poremećaja vodi do izlučivanja neprijatnih mirisa.
3. Riba
Ribe i morski plodovi sadrže visoke nivoe vitamina A. Osim toga, neke vrste riba, poput pastrmke ili tune, imaju velike količine vitamina B4, a on prirodnom ljudskom mirisu dodaje onaj koji podseća na ribu. Ljudi koji inače imaju visok nivo B4 vitamina u organizmu osetljivi su na taj, naučno potvrđen "Trimethylaminuria sindrom", koji se i leči.
4. Kupusasto povrće
Brokoli, karfiol i kelj bogati su antioksidansima i čine neke od najzdravijijih dodataka u ishrani. Ali, ovo povrće sadrži i puno sumpora, koji se razlaže u poprilično smrdljive supstance, pa može rezultirati neugodnim mirisom tela. On se zadržava satima, a najbolji način je uzimanje umerenih količina tih namirnica, a kombinovanjem sa drugom hranom koja će pospešiti brže izbacivanja mirisa iz tela.
5. Zobene pahuljice i orašasti plodovi
Iako su vrlo dobri za probavu i odličan izvor nutrijenata, ove namirnice stimulišu proizvodnju gasova. Najbolji način da eliminišete miris je pijenje većih količina vode nakon unosa u organizam.
6. Beli i crni luk
Od njih nam smrdi iz usta, pa nije čudno ni da koža nakon njih smrdi. Krivac je opet sumpor, a rešenje je pijenje kafe, dodavanje peršuna u jelo ili pijenje nezaslađene limunade - to pomaže da se miris brže razgradi.
7. Špargle
Izrazito zdrave, špargle menjanju miris i urinu i znoju. Otprilike 15 minuta nakon unosa špargle u naše telo počinje njihova razgradnja tokom koje nastaju hemijski spojevi koji sadrže sumpor. Naime, špargle sadrže specifičnu kiselinu koja počinje da se razgrađuje u više spojeva čiji molekuli sadrže sumpor.
8. Crveno meso
Obiluje vitaminima, gvožđem, fosforom i kreatinom, ali predstavlja težak zadatak za našu probavu. Stojeći na mestu u telu, ono počinje s procesom truljenja, zbog čega daje i znoju neprijatan miris. Rešenje? Ne jesti ga više od dva puta nedeljno.
9. Grašak
Ovo povrće je ubedljivo najveći krivac za nadutost, pa tako i neugodne gasove zbog proteina koji sadrže, a teško se vari. Da bi neutralizovali taj efekt, samo potopite grašak u vodi devet sati.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (1)
Rus
16.03.2020 13:44
Jednom recju SVE! Ne jedes nista i ne smrdis! ?