DVE OSOBE PREMINULE OD UBODA STRŠLJENA! Tragedija u selima Gostinica i Ljubiš

Autor:

Hronika

14.08.2024

18:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ubod stršljena može biti izuzetno bolan

DVE OSOBE PREMINULE OD UBODA STRŠLJENA! Tragedija u selima Gostinica i Ljubiš

Foto: shutterstock

U selima Gostinica i Ljubiš, nedaleko od Užica i Zlatibora, zabeleženi su tragični slučajevi smrti uzrokovani ubodima stršljena. Ova nesreća se dogodila u razmaku od nekoliko dana, a obojica muškaraca preminuli su usled teških reakcija na ubode ovih insekata.

Simptomi i Reakcije na ubod stršljena

Ubod stršljena može biti izuzetno bolan, često opisan kao udarac kamenom. Nakon uboda, područje oko mesta uboda postaje crveno, otečeno i bolno. Pored toga, simptomi mogu uključivati svrab, gorenje, zatezanje, umor, glavobolju ili mučninu.

Reakcije na ubod variraju:

  • Blage reakcije: Uključuju lokalno oticanje, crvenilo i bol koji obično prolaze sami za nekoliko dana.
  • Umerene reakcije: Mogu uključivati intenzivniji otok, prošireno crvenilo, bol koja traje nekoliko dana, i lokalizovane alergijske reakcije poput osipa.
  • Teške reakcije: Kod osoba sa alergijama, moguće su ozbiljne reakcije kao što su anafilaktički šok, otežano disanje, oticanje lica i grla, vrtoglavica i ubrzan puls, što zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Alergijske reakcije

Osobe sa alergijama na ubode insekata treba da budu posebno oprezne. Ako se primete ozbiljni simptomi alergijske reakcije, treba odmah potražiti medicinsku pomoć. Oni koji su prethodno imali teže reakcije trebali bi se posavetovati sa lekarom o preventivnim merama.

Sezonska aktivnost stršljena

Stršljeni su najaktivniji tokom letnjih meseci, posebno od juna do avgusta. Oni često pretražuju područja u blizini hrane i pića ili na otvorenom. Najčešće ujedaju u lako dostupnim područjima kao što su ruke, noge i lice.

Preventivne mere i prva pomoć

Kako biste izbegli ubode stršljena, treba izbegavati područja gde se nalaze njihova gnezda, kao što su drveće ili tavanima. Ako se nalazite u blizini stršljena, ostanite mirni i polako se udaljite. U slučaju uboda, odmah operite područje vodom i sapunom, stavite hladan oblog da smanjite otok i bol, i pratite simptome. Ako se pojave ozbiljni simptomi ili znakovi alergijske reakcije, odmah potražite hitnu medicinsku pomoć.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading