PREMINUO 51 KORISNIK: Detalji sa suđenja direktoru Gerontološkog centra u Nišu

Autor:

Hronika

09.08.2024

15:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprkos rastu broja korisnika sa temperaturom, oni nisu testirani.

PREMINUO 51 KORISNIK: Detalji sa suđenja direktoru Gerontološkog centra u Nišu

Foto: youtube.com/tvzonaplus/printscreen

Na današnjem suđenju bivšem direktoru Gerontološkog centra u Nišu, Milanu Stevanoviću (50), medicinska sestra Emina Ćuruvija iznela je ključne detalje o neadekvatnim merama tokom početka pandemije COVID-19. Ćuruvija je potvrdila da korisnici centra nisu testirani na korona virus, uprkos povećanom broju korisnika sa temperaturom od marta 2020. godine.

Ćuruvija je izjavila da su svakodnevno obaveštavali direktora Stevanovića o rastu broja korisnika sa povišenom temperaturom, ali da se testiranja nisu sprovela sve do dolaska epidemiologa, nakon što je kod korisnika dr Aleksandra Janačkovića potvrđena infekcija korona virusom. Stevanović je optužen da nije postupao u skladu sa propisima za sprečavanje zaraznih bolesti, što je dovelo do zaraze 195 korisnika i 29 zaposlenih, od kojih je 51 korisnik preminuo.

Foto: printscreen/Google Maps

Gerontološki centar u Nišu

Takođe, Ćuruvija je navela da su se tokom prvih dana pandemije sastanci održavali bez dogovora o testiranju, a testiranja su počela tek nakon dolaska epidemiologa 11. aprila. Pored toga, izjavila je da su korisnici, uprkos zabrani, i dalje imali posete do 18. marta 2020. godine.

Stevanović se tereti za krivično delo protiv zdravlja ljudi, za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora. Optužnicom je obuhvaćeno i neodgovaranje na simptome bolesti, kao i odobravanje poseta tokom zabrane, što je doprinelo širenju zaraze.

Na prethodnom ročištu, Stevanović je izjavio da je izveštavao o „redovnom stanju“ u Gerontološkom centru putem vajber grupe, kako ne bi širio paniku. Takođe je tvrdio da je obaveštavao ministra Zorana Đorđevića o stanju u centru. Suđenje će se nastaviti 7. oktobra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading