DETALJI HAPŠENJA NOVOG ZEMUNSKOG KLANA! Vođa "Pinokio"povezan sa Džonijem sa Vračara!

Autor:

Hronika

05.08.2024

18:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otkrivene veze sa "novim Zemunskim klanom" i zelenašenjem

DETALJI HAPŠENJA NOVOG ZEMUNSKOG KLANA! Vođa "Pinokio"povezan sa Džonijem sa Vračara!

Foto: Printscreen/Youtube/ Disney Movies, Pixabay, ATA images

Kako Republika saznaje, Zoran Zekonjić, poznat pod nadimkom Pinokio, uhapšen je danas u toku velike akcije Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva.

Pre tri meseca, Zekonjić je bio meta pucnjave. Nova kriminalna grupa, poznata kao "novi Zemunski klan", bavila se zelenašenjem i uništavala živote ljudi i porodica svojim kriminalnim aktivnostima.

Pinokio je uhapšen u okviru šire policijske akcije usmerene na razbijanje ove kriminalne organizacije. Ova grupa se bavila nelegalnim pozajmljivanjem novca po izuzetno visokim kamatnim stopama, što je dovodilo mnoge ljude u tešku finansijsku situaciju.

Dalje informacije do kojih je Republika došla, otkrivaju da je Pinokio povezan sa drugim poznatim kriminalcima preko izvesnog M.S. Među njima su Dekster i Nikola Vušović, poznatiji kao Džoni sa Vračara. Ova veza između Pinokija i drugih članova kriminalne mreže ukazuje na širok domet i organizaciju njihovih aktivnosti.

Zelenašenje u Srbiji je nezakonita aktivnost koja se odnosi na davanje zajmova sa izuzetno visokim kamatnim stopama, često uz pretnje i prisilu. Ova praksa je regulisana Krivičnim zakonikom Srbije, kojim su propisane sankcije za ovu vrstu kriminalnog ponašanja.

Prema članu 395. Krivičnog zakonika Republike Srbije, zelenašenje je definisano kao:

Ko iskorišćavanjem nečijeg teškog imovinskog stanja, nužde, lakomislenosti, neiskustva, nedovoljne sposobnosti za rasuđivanje ili lakovernosti uzme ili ugovori za sebe ili drugog nesrazmernu imovinsku korist, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina i novčanom kaznom.

Ako je imovinska korist iz stava 1. ovog člana velika, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina i novčanom kaznom.

Predmeti i sredstva koja su upotrebljena ili su bila namenjena za izvršenje krivičnog dela iz stava 1. i 2. ovog člana, kao i imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog dela, oduzeće se.

Kazne za zelenašenje su ozbiljne, a sudovi mogu izreći i dodatne mere, kao što je oduzimanje imovinske koristi stečene ovim krivičnim delom. Pored krivičnih sankcija, oštećeni građani mogu pokrenuti i građanske parnice kako bi povratili novac ili imovinu izgubljenu kroz zelenašenje.

Borba protiv zelenašenja uključuje i preventivne mere, kao što su edukacija građana o opasnostima nelegalnih zajmova i promovisanju legalnih finansijskih institucija koje nude povoljne uslove kreditiranja. Policija i pravosudni organi takođe rade na identifikaciji i procesuiranju pojedinaca i grupa koje se bave ovom vrstom kriminala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading