SPASILAC VIDEO DEVOJKU KAKO PLUTA LICEM NA DOLE! Drama na Štrandu - izvučena ženska osoba iz Dunava!

Autor:

Hronika

29.07.2024

09:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prevezena u bolnicu!

SPASILAC VIDEO DEVOJKU KAKO PLUTA LICEM NA DOLE! Drama na Štrandu - izvučena ženska osoba iz Dunava!

Foto: ST/Vladimir Lukić/Petar Divac

Juče oko 17 sati, spasioci su iz Dunava izvukli žensku osobu.

Prema rečima portparola novosadske Hitne pomoći, dr Zorana Kulja, lekarska urgentna ekipa intervenisala je po prvom prioritetu.

Nakon pružene prve pomoći na licu mesta, devojka je, u svesnom stanju, prevezena na Institut za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici.

Spasilac uočio devojku u vodi

"Gradsko zelenilo" saopštilo je da je oko 17 sati na plaži između Danubiusa i Mosta slobode, sa spasilačke kule spasilac uočio da se u vodi nalazi ženska osoba koja je plutala licem ka vodi.

On je odmah uskočio u vodu, te izvukao devojku na plažu gde joj je ukazana neophodna pomoć.

Spasilačka služba "Štranda" apeluje na sve posetioce da obavezno poštuju pravila plaže i poslušaju savete i uputstva spasilačke službe.

Podsetimo, juče se dogodila još jedna intervencija i to na plaži u Bačkoj Palanci kada je, za sada nepoznata osoba, spasena iz Dunava i prevezena u bolnicu.

U situaciji kada se suočavate sa davljenikom, pružanje prve pomoći može biti presudno za spasavanje života. Evo koraka koje treba preduzeti:

Pozovite pomoć: Odmah pozovite hitnu pomoć ili zamolite nekoga u blizini da to uradi.

Izvadite davljenika iz vode: Ako je bezbedno za vas, izvucite davljenika iz vode što je brže moguće. Pokušajte da ga držite lice gore kako biste sprečili dodatno gutanje vode.

Proverite svest: Pokušajte da komunicirate sa davljenikom. Ako ne odgovara, proverite da li diše.

Proverite disanje: Otvorite disajne puteve naginjanjem glave unazad i podizanjem brade. Stavite obraz blizu usta i nosa davljenika kako biste osetili disanje i gledajte da li se grudni koš pomera.

Počnite sa veštačkim disanjem i masažom srca: Ako davljenik ne diše, započnite reanimaciju:

Stavite jednu ruku na čelo davljenika, a drugom rukom podignite bradu kako biste otvorili disajne puteve.
Zatvorite nos i udahnite duboko, zatim stavite svoja usta preko njegovih i izduvajte vazduh dok mu se grudni koš ne podigne. Ponavljajte dva puta.
Nakon toga, započnite masažu srca. Stavite dlan jedne ruke na sredinu grudnog koša davljenika, a drugu ruku stavite preko prve. Pritisnite grudni koš čvrsto i brzo, oko 100 do 120 puta u minuti, do dubine od oko 5-6 cm.

Nastavite sa reanimacijom: Ponavljajte ciklus od 30 kompresija grudnog koša i dva udaha dok ne stigne hitna pomoć ili dok davljenik ne počne da diše samostalno.

Pozicionirajte davljenika: Ako davljenik počne da diše samostalno, postavite ga u stabilan bočni položaj kako biste sprečili gušenje povraćanjem.

Pratite stanje: Ostanite uz davljenika i pratite njegove vitalne znake do dolaska hitne pomoći.

Zapamtite, brzina i pravilno sprovođenje prve pomoći mogu biti ključni za preživljavanje davljenika.

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading