ZA DEVET GODINA REŠENO PRVO UBISTVO BOMBOM U CRNOJ GORI! U ratovima klanova ubijeno više od pedeset osoba, eksplozivom raznosili i u Beogradu

Autor:

Hronika

14.07.2024

18:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Ovakvi slučajevi su veoma teški za rasvetljavanje"

ZA DEVET GODINA REŠENO PRVO UBISTVO BOMBOM U CRNOJ GORI! U ratovima klanova ubijeno više od pedeset osoba, eksplozivom raznosili i u Beogradu

Foto: ST/D. KADIĆ

Na Cetinju u Crnoj Gori, 20. juna, došlo je do brutalnog dvostrukog ubistva u kojem su poginuli Petar Kaluđerović i Dragan Roganović, za koje se sumnja da su pripadnici škaljarskog klana. Napad je izvršen aktiviranjem eksplozivne naprave, što je prvi put u poslednjih devet godina da se ovakvo krivično delo u Crnoj Gori rešava. Kao neposredni izvršilac zločina identifikovan je Nikola Drecun, pripadnik suparničkog kavačkog klana, za kojim policija trenutno traga.

Prema zvaničnim informacijama iz Uprave policije Crne Gore, pomoćnik direktora policije, Lazar Šćepanović, izjavio je da je ovo prvo ubistvo koje je rešeno na ovakav način u poslednjih devet godina. On je takođe napomenuo da su u poslednjih devet godina registrovana deset krivičnih dela koja uključuju aktiviranje eksplozivnih naprava. Na konferenciji za medije, Aleksandar Radović, tadašnji vršilac dužnosti direktora Uprave policije, izjavio je da su ovakvi slučajevi veoma teški za rasvetljavanje.

Šćepanović je takođe istakao da će se u daljoj istrazi fokusirati na rasvetljavanje logističke podrške, pronalazak pomagača, saizvršilaca i lica koja su organizovala i platila izvršenje krivičnog dela, s obzirom na to da je ovo delo deo organizovanog kriminala. On je napomenuo da je ovo prvo takvo krivično delo koje je rasvetljeno u relativno kratkom roku, dok su u prethodnom periodu mnoge slične istrage ostale nerešene.

Foto: ST/D. KADIĆ

Eksplozivna naprava bila podmetnuta ispod sedišta Strahinje Stojanovića

Od početka 2014. godine u Crnoj Gori je registrovano 151 ubistvo, od kojih je 75 rasvetljeno. Preostalih 25 nerasvetljenih ubistava povezano je sa obračunima organizovanih kriminalnih grupa. Najveći broj ubistava registrovan je 2016. godine, kada je zabeleženo 24 ubistva, a najveći deo njih odnosi se na teritoriju Bara i Podgorice.

Drecun je navodno postavio eksplozivnu napravu na stablo, visine od sedam metara, koja je bila usmerena ka ulaznim vratima teretane i Sportskog centra, i aktivirao je napravu sa udaljenosti od 50 metara. Eksplozivna naprava bila je protivpešadijska mina poznata kao "MRUD", dizajnirana za uništavanje žive sile do 50 metara.

U prethodnim godinama, Crna Gora je bila pogođena sličnim krivičnim delima, uključujući razne slučajeve eksplozija. Na primer, 17. juna 2016. godine na groblju u Baru razneti su grobovi Luka Đurovića i Andrije Mrdaka, a eksplozivna naprava postavljena je u metalnoj kutiji za paljenje sveća. Takođe, 2018. godine, Siniša Milić je ubijen na Autokomandi u Beogradu dok je čekao zeleno svetlo na semaforu, a eksplozivna naprava je aktivirana pod njegovim automobilom.

Najnoviji incident uključuje eksplozivnu napravu koja je aktivirana ispod sedišta Strahinje Stojanovića, Beograđanina bliskog kavačkom klanu, početkom septembra 2020. godine. On je preminuo na mestu, dok je njegova devojka Sonja Suarez Gomez preživela bez povreda, kao suvozač. Istraga o ovom slučaju dovela je do identifikacije Milivoja Lovrenovića kao osumnjičenog, koji je trenutno u bekstvu.

(Blic)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading