VODA IZBACILA TELO MUŠKARCA! Tragičan kraj potrage na Zlatarskom jezeru

Autor:

Hronika

02.07.2024

11:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nastradao kada se prevrnuo čamac u kojem je bio

VODA IZBACILA TELO MUŠKARCA! Tragičan kraj potrage na Zlatarskom jezeru

Foto: ST/Dragan Kadić

Potraga za muškarcem koji je nestao u Zlatarskom jezeru tragično je završena, a njegovo telo voda je izbacila na površinu i pronašli su ga meštani.

- Ronioci Žandarmerije juče su tokom čitavog dana pretraživali teren, prekinuli su tokom noći i planirali da nastave rano jutros. Međutim meštani su prijavili da je voda izbacila telo, tako da je potraga tragično završena - potvrdili su za RINU, meštani koji su učestvovali u potrazi za nestalom osobom.

Na licu mesta na Zlatarskom jezeru u toku je uviđaj. Daljom istragom biće utvrđene okolnosti pod kojima je došlo do ove nesreće.

U potragu su bili uključeni i pripadnici Rezevata Uvac, koji su ustupili katamaran i svo raspoloživo ljudstvo.

Podsetimo, muškarac srednjih godina upao je u vodu kada se prevrnuo gumeni čamac u kom se nalazio na Zlatarskom jezeru.

(Rina)

 

Koraci za pružanje pomoći davljeniku

 

Bezbednost na prvom mestu: Pre nego što priđete davljeniku, procenite sopstvenu sigurnost. Uverite se da ne ugrožavate sebe ulaskom u vodu.

Pozovite pomoć: Odmah pozovite hitnu pomoć (broj 194 u Srbiji) ili obavestite spasioce ako su prisutni.

Upotrebite plutajuća sredstva: Ako je moguće, koristite prsluk za spašavanje, konopac, štap ili neki drugi predmet koji može pomoći davljeniku da ostane na površini bez da vi sami ulazite u vodu.

Ulazak u vodu: Ako je potrebno i ako je bezbedno, uđite u vodu. Približavajte se davljeniku s leđa kako bi izbegli paniku i eventualno povređivanje.

Hvatanje i izvlačenje: Uhvatite davljenika čvrsto, ali pažljivo, izbegavajući dodatno povređivanje. Ako je moguće, pridržavajte ga za pazuh ili koristite metodu koja vam je poznata iz obuke za spasavanje.

 

Oživljavanje na kopnu:

Provetravanje disajnih puteva: Kada izvučete davljenika na kopno, proverite disajne puteve. Ako je potrebno, očistite usta od vode, blata ili drugih prepreka.
Provera disanja: Proverite da li davljenik diše. Ako ne diše, započnite veštačko disanje.
Kardiopulmonalna reanimacija (KPR): Ako nema pulsa i disanja, odmah započnite KPR – kombinaciju kompresija grudnog koša i veštačkog disanja.

Nastavite reanimaciju: Nastavite KPR dok ne stigne medicinska pomoć ili dok davljenik ne počne samostalno da diše i pokazuje znakove života.

Post-reanimaciona nega: Ako davljenik počne da diše, stavite ga u bočni položaj kako bi se sprečilo gušenje povraćanjem. Pratite njegovo stanje dok ne stigne hitna pomoć.

 

Važni saveti:

Ostanite smireni: Panika može samo pogoršati situaciju. Ostanite mirni i fokusirani.
Ne ulazite u vodu ako niste obučeni: Ako niste sigurni u svoje sposobnosti plivanja ili spasavanja, nemojte ulaziti u vodu. Potražite pomoć i koristite plutajuća sredstva.
Obuka je ključna: Razmislite o pohađanju kursa prve pomoći i spašavanja kako biste bili bolje pripremljeni za ovakve situacije.

Uvek je najbolje biti spreman i znati osnovne tehnike spašavanja, jer to može značiti razliku između života i smrti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading