NASTAVLJENO SUĐENJE OCU IZ PAKLA, SVEDOČILA I NJEGOVA PARTNERKA! Dete držao u kadi bez hrane!

Autor:

Hronika

09.05.2024

14:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veštaci su izneli svoje svedočenje!

NASTAVLJENO SUĐENJE OCU IZ PAKLA, SVEDOČILA I NJEGOVA PARTNERKA! Dete držao u kadi bez hrane!

Foto: ST/D. KADIĆ, MUP

Suđenje Urošu Pašajliću, optuženom za zanemarivanje i zlostavljanje osmogodišnje ćerke, koju je ostavljao samu i zaključanu u stanu, nastavljeno je danas u Prvom osnovnom sudu u Beogradu. Tokom suđenja, ispitivana je psihološkinja koja je veštačila stanje Pašajlićeve bivše partnerke, Ivane Ž.

U sudnici je prisustvovala i Ivana Ž., dok je Pašajlić doveden iz pritvora, u kojem se nalazi od marta prošle godine.

Pred sudom je svedočila veštak psihološke struke dr Gordana Kovač Gavrilović, koja je zajedno sa dr Marijom Panić radila veštačenje Ivane Ž. Ona je objasnila nalaz komisije veštaka, ističući da Ivana Ž. nema psihopatološke probleme i da je sposobna da reprodukuje događaje iz prošlosti tokom svedočenja.

- Njena struktura ličnosti je očuvana, ona je intelekualno sposobna, ali je pasivno-zavisna. Tih pet dana, koliko ju je okrivljeni držao zatvorenu, njeno duševno stanje je bilo ugroženo i nije preduzela akcije koje bi drugi preduzeli u toj situaciji. Želela je da održi emotivni odnos sa okrivljenim. Ugroženo duševno stanje prouzrokovano ponašanjem okrivljenog Pašajlića i odluka o preduzimanja akcije za izlazak iz traumatične situacije je bio pod utiskom emotivnih reakcija koje su joj umanjile racionalno razmišljanje. Shodno tome, ona nije imala adekvatan plan i preduzela ciljane akcije za izlazak iz te situacije - rekla je psohološkinja.

Ona je objasnila da je u tom periodu došla do izražaja struktura ličnosti Ivane Ž, koju karakteriše pasivnost i zavisnost. Istakla je da je Ivanu Ž. ometala izražena potreba za očuvanjem odnosa, što je uticalo na njen kapacitet za donošenje odluka, iako su joj bili dostupni telefon i internet.

- Kod nje nisu uočene patološke i sumanute ideje, ali ona neočekivano i neobično reaguje na određene situacije u kojimq bi većina reagovala drugačije. Ponašanje okrivljenog joj duži period nije u potpunosti odgovaralo, pa je vagala da li da ostane sa njim ili ne. Žalila se prijateljici koja joj je davala racionalne odgovore i kada je došlo do pitanja deteta počela je racionalno da razmišlja o tome kako da se izvuče i da sazna gde se dete nalazi - dodala je.

Kako je istakla, prijateljica je Ivani Ž. dala impuls da sagleda situaciju i probudila joj potrebu da sazna više o devojčici. Tada je Ivana Ž. iskoristila prvi momenat koji joj se ukazao kako bi otišla iz stana.

Veštak je objasnila da je Ivana Ž. u emotivnom odnosu Pašajlića doživljavala kao dominantnu osobu, da je bila potpuno usmerena na njega i da je prelazila preko stvari preko kojih većina drugih žena ne bi.

Na pitanje Pašajlićevog branioca da li je Ivana Ž. sklona izmišljanju, veštak je odgovorila da kod nje ne postoje sklonosti ka izmišljanju i lažnom predstavljanju stvari i događaja na patološkoj osnovi.

Pašajlić postavljao pitanja

Okrivljeni Uroš Pašajlić javio se kako bi postavljao pitanja sudskim veštaku. On je rekao da je veštačenjem utvrđeno da ima emocionalno nestabilni poremećaj ličnosti, na granici sa graničnim poremećajem ličnosti.

- Veštaci su rekli da sam ja povučen i pasivan, nesiguran i da je lako da drugi manipulišu sa mnom. Kako onda dođe do toga da sam ja dominantna ličnost? - pitao je Pašajlić i rekao da on "iznosi činjenice".

Sudija je objasnio da dr Kovač Gavrilović ne može da mu tumači veštačenje koje su radili drugi veštaci, a veštak je odgovorila da se te karakteristike ličnosti verovatno odnose na nešto drugo, a ne na emotivni odnos.

Pašajlić je potom pitao kako je Ivsna Ž. pet dana bila u traumatičnoj situaciji, a od ponedeljka do petka je po osam sati radila posao koji je izuzetno zahtevan.

Ona ima izražene crte odgovornosti, čime bi to moglo da se objasni. Želela je da ispuni sve zadatke i da na okolinu ostavi utisak da se ne dešava ništa loše, što je i verbalizovala - odgovorila je veštak, čime je završeno njeno ispitivanje.

Sudija je naložio punomoćnici Pašajlićeve maloletne ćerke da u roku od sedam dana dostavi informacije o tome ko je zvanični staratelj deteta.

Suđenje će biti nastavljeno 3. juna, javlja Telegraf.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading