''RUKA MU JE BILA MIRNA, POGLED HLADNOKRVAN!'' Student istorije svedočio masakru u ''Ribnikaru'', ono što je ispričao tužiocu ledi krv u žilama!

Autor:

Hronika

19.10.2023

20:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Student istorije koji je bio u kabinetu u kom je Kosta Kecmanović izvršio masovno ubistvo, u tužilaštvu je ispričao jezive detalje masakra. On i još nekoliko dece žive glave su sačuvali iskakanjem kroz prozor.

''RUKA MU JE BILA MIRNA, POGLED HLADNOKRVAN!'' Student istorije svedočio masakru u ''Ribnikaru'', ono što je ispričao tužiocu ledi krv u žilama!

Foto: Nikola Mutić, MUP

Protiv roditelja Koste Kecmanovića, koji je 3. maja u Osnovnoj školi ''Vladislav Ribnikar'' izvršio masovno ubistvo i usmrtio devetoro svojih vršnjaka i čuvara škole, nedavno je podignuta, a pored čitavog odeljenja VII/2, status oštećenog je dobio i očevidac zločina, student istorije D.P. koji se spasio tako što je iskočio kroz prozor kabineta u kom je dečak-ubica izvršio krvavi pir.

D.P. je u junu mesecu pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu ispričao šta se dogodilo kobnog dana, kao i da je nakon rafalne paljbe koja se čula iz hodnika škole, video dete koje je otvorilo vrata kabineta i u učionicu ušlo sa ispruženom rukom u kojoj je bio pištolj.

- Student sam istorije na Filozofskom fakultetu gde je praksa da se u toku studija upućujemo u osnovne ili srednje škole, obično u grupama od troje do četvoro, na školsku praksu. U trenutku kada je došlo do pucanja u školi „Vladislav Ribnikar“ bio sam na praksi u kabinetu istorije kada je u tom trenutku čas imalo odeljenje 7/2 - ispričao je mladić tužilaštvu i naveo da je taj dan počeo kao i svaki drugi:

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Kosta Kecmanović izvršio masovno ubistvo

- Došao sam u školu u 07.50 – 07.55 časova. Uobičajeno sam se pozdravio sa portirom Draganom Vlahovićem. Zatim sam sačekao da mentorka, nastavnica istorije Tatjana Stevanović, otključa kabinet i ušao sa njom. Posle nas su ušla deca. Čas je trajao sasvim normalno prvih 35 minuta, a onda oko 08.36 do 08.37 časova začuli su se hici iz hodnika škole. Nismo bili sigurni odakle zvuk dolazi, pomislili smo da su u pitanju petarde. Mislim da sam čuo oko 15 hitaca sa prekidima, a nakon toga je nastupila tišina 20 do 30 sekundi - navodi student dalje i kaže da je sedeo u poslednjoj klupi do prozora, dijagonalno od ulaza u kabinet.

- Nastao je muk, neko je možda nešto rekao, ali smo se svi pitali šta se to događa. Zatim je taj dečak, za koga tada nisam znao kako se zove, otvorio vrata, videla se ispružena ruka sa pištoljem, a ranac mu je visio sa ramena do kuka. Uperio je pištolj u nastavnicu, nakon čega sam iskočio kroz otvoren prozor, ali nisam siguran da li sam tokom iskakanja ili neposredno pre toga čuo pucanj. Ne znam da li je prvo pucao u nastavnicu, ali nakon što sam ja iskočio, potrčao sam ka ograđenom delu dvorišta i video da su još dva, tri dečaka iskočila i otišli na Cvetni trg - prepričava D. P. i dodaje da je sve vreme čuo mnogo hitaca.

Republika

Foto: ST/Vladimir Lukić, Privatna arhiva

OŠ ''Vladislav Ribnikar''

- Ne mogu da kažem koliko tačno, ali su se čuli sve vreme dok smo trčali ka izlazu. Kada sam iskočio čuli su se glasovi, vriska i krici. Prilikom izlazu iz dvorišta prema Cvetnom trgu već sam uzeo telefon i pozvao policiju.

D. P. ističe da je video dečaka napadača, kao i da zna da je učenik 7/2 jer ga je već video ranije.

- Napominjem da mi ništa nije posebno ostao u sećanju, ali sam znao da je iz tog odeljenja. Dva puta sam pre ovog događaja bio u odeljenju 7/2, imam beleške sa časova. Nisam primetio nikakav poseban odnos prema njemu ili nešto drugo karakteristično u odnosu na njega ili u vezi sa njim. U momentu kada je dečak koji je pucao ušao u učionicu, nisam se setio ko je on, ali sam se kasnije dosetio da je on učenik 7/2, kada sam video njegove slike u medijima. Nisam primetio da je nosio nešto drugo osim ranca, sećam se da je imao crni duks - naveo je mladić u tužilaštvu, a ona detaljno opisao u kakvom položaju je video dečaka koji je pucao.

- Vrata učionice se otvaraju prema spolja, ka hodniku. Video sam dečaka u stojećem položaju, sa potpuno ispruženom levom rukom u kojoj je držao pištolj i sa rancem koji je visio o njegovom levom ramenu i bio naslonjen na njegov levi kuk. Kada sam video ruku, bila je mirna, nije drhtala, a izraz lica je po mom mišljenju bio hladnokrvan - navodi student i dalje ističe da dok je on bio u učionici, nije čuo da je dečak bilo šta rekao.

Republika

Foto: privatna arhiva

Kosta Kecmanović u streljani

- Dve do tri sekunde nakon što je dečak ušao, ja sam iskočio kroz prozor da bih sačuvao svoj život: Videvši dečaka sa pištoljem u ruci, povezao sam sa hicima koje sam prethodno čuo. Ono što sam čuo u odnosu na prethodne hice, pre nego što je dečak ušao u učiniocu, mogu da opišem povremeno kao pojedinačne hice, a povremeno kao hice u seriji od 2, 3 ili 4 vezana pucnja.

D.P. je opisao i da je katedra nastavnice bila na sredini, u vrhu srednjeg reda.

- Nastavnica je u trenutku ulaska učenika koji je pucao stajala, rekao bih ispred katedre, okrenuta ka učenicima. Sve što pamtim u pogledu ponašanja nastavnice je da se okrenula ka napadaču, ali ničega više - zaključio je D. P. i izjavio da se ne pridružuje krivičnom gonjenju protiv Vladimira Kecmanovića, navode beogradski mediji.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Oproštaj od ubijenih učenika i čuvara škole

Podsetimo, Više javno tužilaštvo u Beogradu nedavno je podiglo optužnicom protiv roditelja dečaka-ubice, Vladimira Kecmanovića koji se tereti da je sina vodio u streljanu i obučavao ga da koristi vatreno oružje i Miljane Kecmanović, majke dečaka-ubice, čiji je DNK pronađen na čauri ispred kabineta istorije, kao i zaposlenih u streljačkog klubu “Partizan practical shooting”.

Republika

Foto: Privatna arhiva, Printscreen/YouTube, Instagram, twitter

Miljana Kecmanović, Kosta Kecmanović, Vladimir Kecmanović

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (2)

Loading
Leštanac

19.10.2023 21:09

Znači i student istorije ili je ucenjen ili je uzeo pare da se ne pridruži roditeljima ubijene dece da ga krivično gone. Važno je da je on izvukao živu glavu, a za ostale ubijene dece baš ga briga. Jadno i bedno.

Ira

21.10.2023 21:38

@Leštanac - Student se nije potrudio da spasi,neko dete ali hajde da se i to nekako opravda jer se uplasio. Ali mogao je barem da se pridruzi krivicnom gonjenju barem zbog te dece. Bez komentara.