POTVRĐENO PISANJE SRPSKOG TELEGRAFA: DOLAZI NAM 100 FIRMI IZ JAPANA!

Autor:

Biznis

15.10.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstavnici najvećih kompanija iz Zemlje izlazećeg sunca danas i sutra u Srbiji

POTVRĐENO PISANJE SRPSKOG TELEGRAFA: DOLAZI NAM 100 FIRMI IZ JAPANA!

Foto: Tamjug/Vladimir Pori, Republika

Baš onako kako je Srpski telegraf najavio, japanske kompanije započele su pravu ekonomsko-investicionu ofanzivu na Srbiju. U narednom periodu, sada više nema nikakve sumnje, ulaganja iz ove azijske zemlje u našu biće višestruko uvećana.

Predstavnici čak 100 japanskih kompanija boraviće sutra i prekosutra u Beogradu, s ciljem direktnog istraživanja investicionih mogućnosti u Srbiji, najavio je izvršni direktor Japanske poslovne alijanse u Srbiji (JBAS) Oliver Lepori. Posetu japanskih kompanija organizovale su vlade Srbije i Japana, uz podršku JBAS.

SJAJNA VEST

Lepori je rekao za Politiku da je ovo nastavak razgovora započetih prilikom posete delegacije Vlade Srbije Japanu u junu ove godine i rezultat je predanog rada svih uključenih aktera na intenziviranju ekonomske saradnje između dve zemlje.

JBAS, inače, okuplja oko 60 japanskih kompanija koje posluju u Srbiji, a u delegaciji koja stiže u našu zemlju su predstavnici gotovo svih najvećih japanskih firmi.

Podsetimo, kako je u junu objavio Srpski telegraf, Japan je izabrao Srbiju za centar svojih ulaganja u Evropi. Prema informacijama koje smo tada naveli, mnoge kompanije iz Zemlje izlazećeg sunca otvoriće u našoj državi svoje prve pogone na Starom kontinentu, a ovakva odluka doneta je nakon detaljne analize svih trenutnih ekonomskih parametara Srbije, ali i ambicioznih i utemeljenih planova za dalji razvoj.

Republika

Foto: Republika

Srpski telegraf pisao da je Japan izabrao Srbiju za centar svojih ulaganja u Evropu

Koji su sve naši aduti u privlačenju investitora sa svih strana sveta, pa i japanskih pogledajte u okviru uz ovaj tekst, a ono što je sigurno jeste da bitnu ulogu u otvaranju novih stranih fabrika i razvojnih i istraživačkih centara kod nas ima i EXPO 2027. Takođe, svi japanski investitori koji već posluju u Srbiji ističu da su prezadovoljni poslovnim ambijentom i uslovima.

Sve ovo što je saznao naš list preneto je i srpskoj delegaciji na visokom nivou koja je u junu boravila u poseti Japanu.

"JFE SHOJI"

Obim direktnih japanskih investicija u Srbiju u poslednjih 12 godina iznosi 473 miliona evra, a u poslednjih nekoliko godina ta saradnja je poprimila mnogo jači intenzitet. Neke procene kažu da će samo u naredne dve godine biti investicija iz Japana koliko je bilo u proteklih 10-12 godina. Japan je prošle godine bio deveti na listi stranih investitora.

Inače, u Inđiji je nedavno položen kamen temeljac za fabriku japanske kompanije "JFE Shoji" i to je njihova prva fabrika u Evropi.

Najveći aduti Srbije za privlačenje investitora

1. Stabilna ekonomija
2. Brzorastući BDP
3. Nizak javni dug
4. Subvencije za investitore
5. Relativno niski troškovi poslovanja
6. Jeftini energenti
7. Na korak smo od investicionog rejtinga
8. Izuzetno stabilan kurs
9. Dobra infrastruktura
10. Mreža auto-puteva i brza pruga

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading