SAMO GRAM OVE TEČNOSTI KOŠTA DO 6.000 DOLARA: Posao je veoma opasan, ali MOŽE DA SE ZARADI BOGATSTVO (VIDEO)

Autor:

Biznis

13.10.2024

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lečenje se negde plaća kao manji stan

SAMO GRAM OVE TEČNOSTI KOŠTA DO 6.000 DOLARA: Posao je veoma opasan, ali MOŽE DA SE ZARADI BOGATSTVO (VIDEO)

Foto: YouTube Printscreen/viperkeeper

Zmije otrovnice predstavljaju ozbiljnu pretnju ljudima širom sveta, sa više od 3.000 vrsta zmija od kojih je oko 600 otrovno. Neki od njihovih otrova mogu izazvati smrtonosne ishode kod ljudi, a godišnje se beleži veliki broj ujeda zmija. U takvim situacijama, protivotrov je jedini spas, ali proizvodnja ovog leka je komplikovana i skupa.

Proizvodnja protivotrova

Proces proizvodnje protivotrova za zmije otrovnice zahteva hvatanje zmija, ekstrakciju njihovog otrova, prečišćavanje, sušenje i skladištenje. Firma Agritoxins, jedna od nekoliko kompanija u SAD koja se bavi proizvodnjom protivotrova, specijalizovana je za otrov koralnih zmija. Nakon hvatanja zmija na terenu, otrov se pažljivo ekstrahuje i prečišćava, a krajnji proizvod se skladišti na niskim temperaturama.

Cena protivotrova

Proizvođači protivotrova za zmije otrovnice naplaćuju visoke cene za svoj trud i rizik koji preuzimaju. Cene se kreću od 300 do čak 6.000 dolara po gramu, u zavisnosti od vrste zmije iz koje je otrov prikupljen. Ova cena odražava i težinu hvatanja i održavanja zmija, kao i količinu otrova koju mogu proizvesti.

Nedostupnost protivotrova

Nedostatak protivotrova za zmije otrovnice je izražen u nekim delovima sveta, poput Afrike, gde manje od 5% žrtava ujeda zmija dobije protivotrov. U ruralnim oblastima Afrike, ujedi zmija su česti, ali nedostatak odgovarajućeg leka čini lečenje skupim i nedostupnim.

Proizvodnja protivotrova u svetu

Iako su pojedine azijske države subvencionisale lokalne proizvođače, Kina se ističe kao zemlja sa profitabilnim poslovanjem u proizvodnji protivotrova. Kineski proizvođači su prešli sa hvatanja na uzgoj zmija, što im je omogućilo da budu deset puta profitabilniji od svojih konkurenata.

Problemi proizvodnje protivotrova

U mnogim zemljama, uključujući Sjedinjene Američke Države, nedostatak protivotrova za zmije otrovnice stvara ozbiljan problem za zdravstvene ustanove i pacijente. Ipak, postoje primeri uspešne proizvodnje protivotrova, poput indijske firme Premium Serums koja proizvodi milion i po bočica godišnje po ceni od svega osam dolara po bočici.

Proizvodnja protivotrova za zmije otrovnice predstavlja izazovnu i rizičnu delatnost, sa velikim variranjem cena i dostupnosti u različitim delovima sveta. Dok neke zemlje uspešno rešavaju problem nedostatka protivotrova, druge i dalje bore sa ovim ozbiljnim zdravstvenim pitanjem.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading