BIG CEE, podružnica kompanije BIG Shopping Centers, realizovala strateško širenje u Istočnoj Evropi akvizicijom tržnog centra Promenada

Autor:

Biznis

11.10.2024

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanija BIG Shopping Centers objavila je da je njeno zavisno društvo, CEE-BIG B.V., kupilo tržni centar Promenada po ceni od 177 miliona evra, od čega će 105 miliona evra biti finansirano bankarskim kreditom vodećih evropskih banaka.

BIG CEE, podružnica kompanije BIG Shopping Centers, realizovala strateško širenje u Istočnoj Evropi akvizicijom tržnog centra Promenada

Foto: Jelena Ivanović

Akvizicija vodećeg novosadskog tržnog centra vredna 177 miliona evra predstavlja istorijski najveću transakciju u maloprodajnom segmentu u Srbiji. Promenada je jedan od najznačajnijih tržnih centara u Srbiji koji okuplja mnogobrojne svetske brendove, i sa popunjenošću 100% sa razlogom privlači više od 10 miliona posetilaca godišnje.

- Ova akvizicija predstavlja korak napred u našem dugoročnom planu širenja i ulaganja u značajne komercijalne nekretnine koje doprinose lokalnoj zajednici i ekonomskom razvoju. Uveren sam da će Promenada, kao najveći tržni centar u našem portfoliju, nastaviti da pruža izvanredna iskustva posetiocima, dok ćemo mi, kao kompanija, nastaviti da ulažemo u njeno unapređenje i dalji rast. Naš cilj ostaje jasan – biti sinonim za kvalitet, inovacije i lidersku poziciju u maloprodajnom sektoru, kako u Srbiji, tako i u regionu -  izjavio je Lev Weiss, generalni direktor BIG CEE.

Kompanija BIG Shopping Centers objavila je da je njeno zavisno društvo, CEE-BIG B.V., kupilo tržni centar Promenada po ceni od 177 miliona evra, od čega će 105 miliona evra biti finansirano bankarskim kreditom vodećih evropskih banaka.

Republika

Foto: Jelena Ivanović

TC Promenada

 

Lociran u drugom najvećem srpskom gradu, tržni centar Promenada je jedan od najvažnijih centara u državi, neto površine (GLA) od oko 49.200 kvadratnih metara koja je u potpunosti pod zakupom. Ovaj tržni centar privuče više od 10 miliona posetilaca na godišnjem nivou, uz stalni godišnji rast broja posetilaca i prihoda.

Među zakupcima u tržnom centru nalaze se brendovi kao što su ZARA i drugi brendovi Inditex grupe, Nike, Adidas, Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Hugo Boss, NewYorker, Sephora, Pandora, Replay, Ikea koncept prodavnica, brendovi LPP grupe i mnogi drugi. Takođe, tržni centar uključuje veliki supermarket, bioskop i zabavni i restoranski kompleks.

Transakciju je predvodio Uzi Eli, potpredsednik za međunarodni poslovni razvoj u BIG grupi.

Lev Weiss, generalni direktor BIG CEE, ističe da je kupovina u skladu sa strategijom razvoja i rasta kompanije, koja se fokusira na tržne centre i višenamenske komplekse. Weiss je dodao da je kupovina tržnog centra Promenada posebno atraktivna investicija i jedinstvena prilika za sticanje snažnog objekta, koji će značajno ojačati komercijalnu aktivnost i saradnju sa vodećim zakupcima u Evropi.

Snaga BIG-a leži u portfoliju koji obuhvata 15 operativnih centara širom Srbije i Crne Gore, ukupne površine od 368.000 m². Stabilno operativno prisustvo i duboko razumevanje potreba zakupaca i očekivanja potrošača omogućavaju kompaniji da besprekorno upravlja svim segmentima u centrima. Kupovina ovog objekta će biti značajan pokretač rasta, obzirom na izvrsne ekonomske parametre ove transakcije i na potencijal za unapređenje koji BIG prepoznaje u objektu, kao što je bio slučaj u svim prethodnim transakcijama. Ovaj tržni centar dodatno će ojačati poziciju kompanije BIG kao vodećeg investitora u oblasti komercijalnih nekretnina u Srbiji, kao i jedne od vodećih kompanija u regionu Balkana i Istočne Evrope.

Ovim putem, BIG CEE bi želeo da se zahvali timu Nepi Rockcastle-a na ovom izuzetnom objektu i uspešno realizovanoj transakciji, kao i svim zakupcima BIG CEE-a u tržnim centrima i retail parkovima na kontinuiranoj podršci i uspešnoj saradnji.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading